شرکت مایکروسافت جدیدترین نسخهی سیستم عامل محبوب خودش رو منتشر کرد. هرچند که ویژگیهای گرافیکی و طراحی جدید ویندوز 11 چشم کاربران رو نوازش میده و تفاوت عمدهای با ویندوز 10 داره، اما این دو نسخه ویندوز شباهتهای زیادی هم دارند.
به همین دلیل تصمیم گرفتیم تفاوت ویندوز 10 و 11 رو از جنبههای مختلفی بررسی کنیم. بله، حالا نوبت اینه که با هم عمیقتر به قضیه نگاه کنیم و ببینیم ویندوز 11 چه چیزهای جدیدی برامون داره. پس اگر میخواید از نوآوریهای مهندسان مایکروسافت در این نسخهی ویندوز مطلع شید، تا آخر با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تفاوتهای ویندوز 10 و ویندوز 11
شاید از خودتون بپرسید که «اصلاً ارزشش رو داره ویندوز 10 رو به 11 ارتقا بدم؟» اگر میخواید جواب این سوال رو پیدا کنید، بهترین کار اینه که فرق ویندوز 10 و 11 رو یاد بگیرید. در کدام ویژگیهای ویندوز تغییر ایجاد شده است؟ آیا کار کردن با ویندوز 11 جذابتر و راحتتره؟ آیا ویندوز 11 امکانات بیشتری در اختیار کاربر قرار میده؟ در اینجا به مقایسهی ویندوز 10 و 11 میپردازیم تا با این نسخهی جدید آشنایی کافی رو به دست بیارید.
تفاوت طراحی ویندوز 10 و 11
اولین تفاوت ویندوز 10 و 11 در طراحی و رابط کاربری اونهاست. مایکروسافت یک رابط کاملاً نو رو برای ویندوز 11 طراحی کرده است که شباهت زیادی با رابط کاربری سیستم عامل Mac داره. طوری که با طراحی تروتمیزی روبرو میشید که گوشههای گرد و سایهرنگهای خفیف از ویژگیهای برجستهش هستند.
واقعیت اینه که ویندوز 11 از این لحاظ پیشرفت خوبی رو نشان میده. باید بگیم که تمرکز اصلی مایکروسافت در ویندوز 11 روی خلق تجربهای مشابه اندروید برای کاربران ویندوز است. اما ویندوز 11 از این نظر که تجربهای مشابه Mac هم خلق میکنه، پیشرفتهتر و جذابتر هم هست. در این نسخه از ویندوز هم ویژگیهای سفارشیسازی بیشتر و هم آیکونها، gestureها و دکمهی استارت جدیدی رو در اختیار دارید. در مجموع، باید بگیم که طراحی و رابط کاربری ویندوز 11 چشمنوازتر و کار کردن با آن جذابتر شده است.
تغییرات در نوار وظیفه (Task Bar)
نمیشه از تفاوت ویندوز 11 و 10 بگیم و حرفی از تسک بار نزنیم. اگر قصد دارید قبل از تغییر ویندوز از تفاوتهای موجود باخبر بشید، باید بگیم که بزرگترین تغییر رو در Taskbar و Start Menu خواهید دید. در این نسخهی جدید، مایکروسافت نوار وظیفه و منوی استارت رو به مرکز صفحه منتقل کرده است. پس، در واقع، این قسمت از صفحه شباهت زیادی با سیستم عاملهای ماک و کروم داره.
وقتی که به نوار وظیفه نگاه میکنیم، متوجه میشیم که مایکروسافت کادر جستجو رو به یک آیکون تبدیل کرده و Cortana رو هم از ویندوز 11 حذف کرده است. پس اگر به Cortana احتیاج دارید، باید اون رو نصب کنید. یک تفاوت دیگر که تا فراموش نشده باید بهش اشاره کنیم، اینه که آیکون آبوهوا، که در نوار وظیفه بود، به سمت چپ صفحه منتقل شده است. این آیکون در ویندوز 10 به نام News and Interests شناخته میشد، ولی در ویندوز 11 با Widgets جایگزینش کردند.
تغییرات در منوی استارت
در بخش قبل گفتیم که تفاوت ویندوز 11 و 10 در نوار وظیفه و Start Menu خیلی زیاد است. به هر حال، درسته که در ویندوز 11 منوی استارت روی تسک بار به مرکز صفحه انتقال داده شده است، ولی خوبی این تغییر اینه که خود کاربر توانایی تغییر این طرح رو داره. این یعنی خیلی راحت میتوانید منوی Start رو به گوشهی سمت چپ صفحه انتقال بدید – همون جایی که احتمالاً بهش عادت دارید.
در واقع، مایکروسافت منوی استارت ویندوز 11 رو تا حدی ساده کرده است. شما تنها یک فهرست استاتیک از اپلیکیشنها رو میبینید و اسنادی که به تازگی نگاهشان کردهاید، به دنبال آنها لیست شدهاند. درست میگید، این چینش آشنا به نظر میآد، اما مهمه بدونید که در ویندوز 11 دیگر از Live Tiles پشتیبانی نمیشه. پس اگر دوست دارید اطلاعات کاملی رو در Start Menu خودتون در دسترس داشته باشید، به نظر میرسه که ویندوز 10 این کار رو بهتر انجام میده.
تفاوت قابلیت چندوظیفگی (MultiTasking) ویندوز 10 و 11
اگر میخواید از آخرین بهبودهای خلاقانهی مهندسان مایکروسافت لذت ببرید، ویندوز 11 انتخاب درستی برای شماست. واقعیت اینه که وقتی به مبحث مالتیتسکینگ میرسیم، تفاوت ویندوز 11 و 10 قابل توجه میشه. نسخهی جدید ویندوز امکان چندوظیفگی و عملکرد سیستم رو از طریق Snap Layouts ارتقا میده. این یعنی میتوانید پنجرهها رو دستهبندی کرده و در تسک بار ذخیره کنید. البته هنوز ویژگی Snap سنتی رو در اختیار دارید و میتوانید پنجرهها رو به صورت دستی هم کنار هم بچینید.
در اینجا خوبه به یک نکته دربارهی مانیتورهای خارجی هم اشاره کنیم. ویندوز 11 روش چینش پنجرهها در کنار هم رو ذخیره میکنه، پس وقتی که یک مانیتور رو جدا و سپس وصل میکنید، همان چینش قبل رو خواهید داشت و هیچی به هم نمیریزه. این یکی از ضعفهای ویندوز 10 بود که در ویندوز 11 حل شده است.
تفاوت در قابلیتهای لمس و صدا
لازمه در این مطلب گذری هم به تفاوت ویندوز 10 با ویندوز 11 از لحاظ قابلیت لمس و صدا هم بزنیم. مایکروسافت تلاش کرده است تجربهی بهتری رو برای کاربران سایر وسیلههای الکترونیکی، مثل انواع تبلتها، ایجاد کنه. به همین خاطر فضای بیشتری رو در بین آیکونها و نوار وظیفه و پشتیبانی از gestureها در نظر گرفته است.
پس واضحه که کاربران تبلتها، که غالباً از قابلیت لمس برای انجام کارهاشون استفاده میکنند، وقت بهتری رو با ویندوز 11 خواهند گذراند. یکی دیگر از بهبودهای انجام شده اینه که در ویندوز 11 قابلیت لمس از طریق قلم دیجیتال هم فراهم آمده است.
واضحه که تفاوت ویندوز 11 و 10 از نظر صدا رو هم نباید فراموش کنیم. یک نکته اینه که در حین یادداشتبرداری یا ترسیم اشکال با قلم دیجیتال میتوانید لرزشهای مربوط به اون رو حس کنید و بشنوید. اما چیزی که توجه خیلی از شماها رو جلب میکنه احتمالاً اینه که نسخهی جدید سیستم عامل ویندوز امکان تایپ از طریق صدا و فرمانها رو در سراسر این سیستم فراهم آورده است. به این صورت میتوانید خیلی از کارها رو با سرعت و سادگی بیشتر انجام بدید.
مقایسهی ابزارکها (Widget) در ویندوز 11 و 10
ابزارکها پدیدهی جدیدی نیستند که تنها مربوط به ویندوز 11 باشند – این ویژگی از ورژن 7 ویندوز اضافه شده است. اما ویندوز 11 یک تب جدید برای ابزارکها داره که انواع اطلاعات رو به شکل کارتهای تعاملی، مثل اخبار، آبوهوا، نقشهها، تصاویر و موسیقی، ارائه میده.
درسته که در ویندوز 10 هم ویجتها بهروزرسانی شده بودند، ولی ویندوز 11 از این لحاظ متفاوت است. حالا کاربران مستقیماً از طریق نوار وظیفه به ابزارکها دسترسی دارند، یعنی هم دسترسی آسان شده است و هم میتوانید اونها رو به هر شکلی که دوست دارید، برای خودتون سفارشیسازی کنید.
همگام شدن با گوشی و قابلیت نصب اپلیکیشن اندرویدی در ویندوز 11
قبلاً گفتیم که مایکروسافت تلاش کرده است تجربهای مشابه اندروید رو برای کاربران ویندوز 11 ایجاد کنه. اما تفاوت ویندوز 11 و 10 تنها محدود به طراحی این نسخه از ویندوز نیست، حالا اپلیکیشنهای اندروید برای استفاده روی ویندوز 11 در دسترس قرار گرفتهاند. شما کافیه به فروشگاه اپلیکیشن آمازون (Amazon App Store) سر بزنید، که الان با فروشگاه ویندوز (Windows Store) ادغام شده است، تا اپلیکیشنهای اندرویدی مورد نظرتون رو دانلود کنید. پس کاربران ویندوز 11 میتوانند اپلیکیشنهای اندروید رو روی کامپیوتر شخصی خودشون هم اجرا کنند.
حقیقت اینه که کاربران ویندوز خیلی وقته منتظر چنین امکانی هستند و حالا مایکروسافت اجازهی اجرای نرمافزارهای یکسانی رو روی گوشی هوشمند و کامپیوتر به اونها میده. در واقع، این یک تکنیک هماهنگسازی موثر به حساب میآد و در پاسخ به افزایش تقاضا برای ترکیب موبایل و لپتاپ قرار میگیره. البته باید بگیم که کاربران سیستم عاملهای دیگر این ویژگی رو قبلاً داشتند – کاربران اپل میتوانستند اکوسیستم اپل رو روی سیستم عامل ماک ایجاد کنند.
مقایسهی قابلیتهای گیمینگ در ویندوز 11 و 10
بهروزرسانیهای اخیر ویندوز 11 شامل بهینهسازی اجرای بازی هم میشه، پس طبیعیه که تفاوت ویندوز 11 و 10 از لحاظ قابلیتهای گیمینگ بیشتر شده باشه. حالا میتوانیم بگیم که اگر میخواید بهترین سیستم عامل ویندوز رو برای بازی پیدا کنید، گزینهای بهتر از ویندوز 11 ندارید. طراحان این ویندوز ویژگیهای خاصی برای گیمینگ در نظر گرفتند. مثلاً میشه به Direct Storage و Auto HDR اشاره کنیم که کیفیت گرافیکی رو بهبود میده.
اما تفاوت ویندوز 10 با ویندوز 11 بیشتر از اینهاست. ویندوز 11 از یک اپلیکیشن کاملاً جدید Xbox استفاده میکنه که امکان دسترسی کاربران رو به بهترین بازیهای ساختهشدهی مایکروسافت فراهم میکنه. علاوه بر این، به کمک Xbox میتوانید بازیهاتون رو روی سایر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، مثل یوتیو و Twitch، اجرا کنید.
درسته که ویندوز 10 هم بعضی ویژگیها، مثل Direct Storage، رو داشت، ولی باید بگیم که خود مایکروسافت صراحتاً اعلام کرده که بازی یکی مواردی است که در طراحی ویندوز 11 خیلی بهش توجه کردند. پس، حالا که تعدادی از باگهای عملکردی هم حل شدند، ویندوز 11 بهترین گزینهست.
هماهنگی ویندوز 11 با سایر ابزارهای مایکروسافت مثل Microsoft 365، Teams و …
Skype اپلیکیشن اصلی ویندوز 10 برای برگزاری کنفرانس ویدیویی بود، که البته باید جداگانه روی کامپیوتر نصبش میکردید. اما یک تفاوت ویندوز 11 و 10 جایگزینی اسکایپ با Teams است که حالا اپلیکیشن پیشفرض به حساب میآد. البته، این نکته هم هست که دیگه احتیاجی به دانلود Microsoft Teams ندارید، این نرمافزار خودش روی Taskbar قرار داره. در مجموع، باید بگیم که Teamsخیلی خوب با ویندوز 11 ادغام شده است و خیلی بهتر از قبل کار میکنه.
بهروزرسانی تنظیمات اپلیکیشن مایکروسافت این امکان رو هم به کاربران میده که اشتراک Microsoft 365 رو مدیریت کرده و محصولات Office رو با مجوزهای همیشگی مرتبط با حساب کاربری مایکروسافت تماشا کنند. پس اگر حساب کاربری مایکروسافت رو داشته باشید، میتوانید از آپدیتهای ویندوز 11 استفاده کنید که کار رو براتون خیلی آسانتر میکنه.
امکانات بیشتر ویندوز 11 برای دورکاری و کار تیمی
شما میتوانید هم از ویندوز 11 و هم ویندوز 10 برای دورکاری استفاده کنید، اما ویندوز 11 امکانات بیشتری رو در اختیارتون قرار میده. در این نسخه قابلیتهایی مثل محو کردن پیشزمینه، تنظیم تماس چشمی در جلسات و فریمگذاری خودکار رو دارید. وقتی میبینیم که هیچکدام از این امکانها در نسخهی قبلی ویندوز وجود نداشت، تفاوت ویندوز 11 و 10 رو بهتر درک میکنیم.
باید بگیم که این ویژگیهای مبتنی بر هوش مصنوعی رو مایکروسافت Teams در اختیار شما گذاشته است. البته این نکته رو هم نباید فراموش کنیم که بعضی از این ویژگیها به سختافزارهای کامپیوتر شخصیتون وابسته هستند. در مجموع، اگر ویندوز 11 رو روی کامپیوتر نصب کنید، دورکاری و کار تیمی رو برای خودتون آسان کردید.
افزوده شدن امکان Chat در ویندوز 11
آخرین تفاوتی که در مقایسهی ویندوز 10 و 11 میخوایم بهش اشاره کنیم، اپلیکیشن چت نسخهی نهایی ویندوز هست. مایکروسافت ویندوز 11 یک اپلیکیشن Chat هم داره که بعضی کارها رو براتون تسهیل میکنه. این نرمافزار مبتنی بر Microsoft Teams کار میکنه که اپلیکیشن ارتباطی پیشفرض ویندوز 11 به حساب میاد و در تسک بار میتوانید به راحتی پیداش کنید.
ما این اپلیکیشن Chat رو هم مرور کردیم و فهمیدیم که به نوعی ورژن سادهشدهی Teams برای کاربران ویندوز 11 به حساب میآد. این یعنی میتوانید از این اپلیکیشن برای ارسال پیام، برقراری تماس تلفنی و برگزاری جلسات هم استفاده کنید. در واقع، امکان Chat در ویندوز 11 نسخهی جداگانهای از Teams است که برقراری ارتباط رو تسریع میکنه.
باید بگیم که تفاوت ویندوز 11 و 10 از بعضی لحاظها جالب توجه است. بعضی امکانات اضافه شدهاند، خیلی ویژگیها ارتقا پیدا کردهاند و تعدادی هم شاید حذف شدهاند. در مجموع، وقتی که مقایسهی ویندوز 10 و 11 رو مرور میکنیم، به نظر میرسه این نسخهی ویندوز ارزش این رو داره که نصب بشه و باهاش کار بشه. اگر تصمیم به نصب این ویندوز گرفتید پیشنهاد میکنم مقاله آموزش نصب ویندوز 11 رو مطالعه کنید.
جمعبندی
هر چند وقت یک بار نسخهی جدیدی از ویندوز عرضه میشه که تفاوتهایی با ورژنهای قبلی داره. پس طبیعیه که از خودتون بپرسید که آیا ویندوز جدید ارزش نصب رو داره یا نه. در این مطلب، فرق ویندوز 10 و 11 رو از جنبههای مختلفی بررسی کردیم تا تصمیمگیری در این مورد براتون آسانتر بشه. مطمئناً حالا که مطلب رو تمام کردید، تفاوت ویندوز 11 و 10 رو بهتر درک کردید و میدانید که این ویندوز رو دوست دارید یا نه.
خب، بالاخره ویندوز 10 یا 11؟ اگر به نتیجه رسیدید، شما هم میتوانید نظر خودتون رو با بقیهی کاربران لیپک به اشتراک بگذارید. منتظریم تا نظر شما دربارهی ویندوز 11 رو بشنویم.