در سال های گذشته به خاطر گسترش تحریم های اقتصادی، ارزش پول ملی کمتر شد و بانک مرکزی نیز برای کنترل نرخ ارز محدودیت هایی برای ورود کالا به ایران داشت، قیمت سخت افزارها و لوازم جانبی کامپیوتر به طور بی رویه ای رو به افزایش است. همین حالا هم به خاطر نبود اطمینان از آینده اقتصادی کشور و عدم حضور یک سیستم نظارت دقیق و عدم امکان واردات کالاهای مورد نیاز، در حال حاضر با کمبود قطعات رایانه ای و تنوع آن ها رو به رو هستیم.
در نهایت همه این موارد باعث شده تا گیمینگ بیشتر از قبل با مشکل و محدودیت رو به رو شود. اول از همه این که یک سیستم خانگی یا لبتاب مخصوص بازی پیدا کنیم بسیار سخت است. انتخاب یک سیستم خانگی برای این کار محدودیت های خاص خود را داشته و البته که گزینه های زیادی روی میز نیست. از طرف دیگر خرید لپ تاپ مناسب گیمینگ با توجه به انتخاب های محدودی که در بازار برای مخاطبان وجود دارد، کار خیلی راحتی نیست. با توجه به این شرایط، سوال این است که برای گیمینگ لپ تاپ مناسب است یا پی سی؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره تفاوت های لپ تاپ و پی سی گیمینگ نکاتی را در اختیار شما بگذاریم.
فهرست مطالب
تفاوت لپ تاپ با پی سی گیمینگ
همه لپ تاپ ها ویژگی بی نظیری دارند که قابل حمل بودن و حجم کم آن ها است. این در نگاه اول مزیت بزرگی نسبت به کامپیوتر خانگی به شمار می رود و مخاطبان را برای خرید لپ تاپ جذب می کند. اگر بخواهید یک کامپیوتر قابل حمل بخرید، عملکرد آن ضعیف تر شده و در نتیجه گرمای کمتری دارد؛ اما باید بدانید که یک کامپیوتر خانگی قدرتمند، توان پردازش بالاتری داشته و خروجی بسیار بهتری ارائه می دهد.
هر چند باید در نظر داشته باشید که بسیاری از این لپ تاپ های گیمینگ همچنان وزن بالایی به نسبت دیگر لپ تاپ ها دارند. یعنی باید گفت که با انتخاب یک لپ تاپ گیمینگ، راندمان و قیمت پایین تری داشته و در عین حال پرتابل است. در این قسمت احتمالا سوال شما هم این است که این کاهش راندمان تا چه حد بر سرعت سیستم و انتخاب ما تاثیر می گذارد؟
تفاوت راندمان پردازنده مرکزی در لپ تاپ و پی سی
CPU یا پردازنده مرکزی کامپیوتر عملکردی مثل مغز کامپیوتر دارد؛ در واقع CPU همان قسمت از کامپیوتر است که اقدامات، محاسبات و اجرای برنامه های مختلف را بر عهده می گیرد. پردازنده یکی از مهم ترین قسمت های یک سیستم مخصوص بازی های کامپیوتری است؛ چرا که عملکرد و راندمان کلی سیستم را تعیین می کند.
با این اوصاف نقش CPU در اجرای روان بازی ها خیلی پررنگ است. ممکن است یک لپ تاپ با پردازنده مرکزی بالاتر نتیجه باکیفیت تری را به مخاطب خود ارائه دهد. در عمل برای اجرای بازی ها دو پردازنده یکسان در لپ تاپ و دسکتاپ می تواند خروجی یکسانی به ما بدهد. در این جا باید مخاطببن توجه کنند که هر چند که شما در لپ تاپ و پی سی از یک پردازنده مرکزی مشخص استفاده کنید، با این حال نتیجه نهایی لپ تاپ و کامپیوتر دسکتاپ یکسان نخواهد شد. این اتفاق به خاطر قطعاتی است که از CPU پشتیبانی می کنند.
یک کامپیوتر خانگی قدرتمند حافظه دسترسی تصادفی یا RAM بیشتری را در خود می تواند جای دهد؛ بنابراین سرعت و حجم اطلاعاتی که در حال پردازش هستند بالاتر رفته و به همین خاطر می تواند بازدهی بیشتری برای مخاطب داشته باشد. از طرف دیگر یک کامپیوتر رومیزی کارت های گرافیکی را با کیفیت بسیار بیشتری از لپ تاپ اجرا می کند. این در حالی بوده که خیلی از لپ تاپ ها هنوز از گرافیک های یکپارچه و ضعیف استفاده می کنند. در لپ تاپ هایی که قیمت بالاتری دارند و مدرن هستند، یک پردازنده ویدیویی مستقل و حافظه ویدیویی اختصاصی نیز وجود دارد که راندمان اجرا را بیشتر می کند.
با این حال هنوز نمی توان پردازنده های گرافیکی قدرتمند کامپیوترهای جدید را با نسخه های جمع و جوری که روی لپ تاپ کارگزاری می شوند مقایسه کرد. در مجموع باید بگوییم که شما قرار نیست در کارهای روزمره خود یا اجرای بازی های سبک، تفاوتی را در بین لپ تاپ و کامپیوتر احساس کنید. تفاوت بین لپ تاپ و کامپیوتر زمانی نمایان می شود که شما به طور مداوم پردازش های سنگینی دارید.
برای بازی لپ تاپ بخریم یا پی سی – تفاوت پردازنده گرافیکی لپ تاپ و کامپیوتر خانگی
بر خلاف نقش پردازنده مرکزی که مثل مغز است، پردازنده گرافیکی در کامپیوتر خانگی یا لپ تاپ تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند. نباید توقع داشته باشید که کارت گرافیک های حجیم و قدرتمند با عملکرد یکسان یا حتی نزدیکی به پردازنده های کوچک لپ تاپ داشته باشند. شاید برای شما سوال باشد که یک گرافیک یکسان در کامپیوتر خانگی و لپ تاپ چقدر در راندمان ارائه دهنده تفاوت دارند؟
باید گفت که لپ تاپ های امروزی بسیار سریع تر، فشرده تر و کم صداتر از نمونه های قبلی آن هستند. به کار گرفتن چیپ های پیشرفته تر در کنار متدهای خنک کردن جدید و همچنین حافظه هایی که سرعت بیشتری دارند موجب شده تا انقلابی از جهت گرافیکی در لپ تاپ های مدرن ببینیم. با این وجود این سیستم های پرتابل و فشرده شده هنوز مسیر زیادی پیش رو دارند تا در عرصه رقابت با کامپیوترهای خانگی قرار بگیرند.
تفاوت قابلیت ارتقا در لپ تاپ و pc
بیشتر قطعات در لپ تاپ ها قابل ارتقا نیستند؛ این به خاطر ساختار یکپارچه ایی است که پردازنده ها و مادربرد با یکدیگر دارند معمولا ارتقا یا تعویض این قطعات اصلا ممکن نیست. این محدودیت ها باعث می شود که تراشه های خاص، رابط های متفاوت، ساختار فیزیکی متفاوت و بقیه قطعات نیز قابل تعویض نباشد. تغییر قطعات این چنینی به خاطر هزینه و ریسک بالایی که دارد معمولا توصیه نمی شود. تنها چیزهایی که در لپ تاپ قابل ارتقا هستند، میزان رم و حافظه آن است. برای آشنایی با نحوه افزایش رم در لپ تاپ مقاله ارتقای رم لپ تاپ را مطالعه کنید.
در مقابل در کامپیوترها توسعه و ارتقا مداوم یک امر عادی و نرمال بوده و شما می توانید هر قطعه سخت افزاری را در طی زمان و با توجه به بودجه خودتان عوض کنید. این در حالی بده که در لپ تاپ ها معمولا بیشترین انتخاب در افزودن حافظه های SSD و گاها رم های بهتر است. پس طول عمر لپ تاپ گیمینگ نمی تواند از چند سال عبور کند اما یک کامپیوتر خانگی گیمینگ که قطعات آن قابل تغییر است عمر قابل استفاده بیشتری دارد.
هزینه لپ تاپ بیشتر است یا پی سی
اگر بخواهیم به عدد و ارقام و آماری که روی کاغذها ثبت شده توجه کنیم، خرید و اسمبل قطعات کامپیوتر خیلی ارزان تر از تهیه یک مدل نزدیک با راندمان پایین تر در لپ تاپ است. اما به خاطر این که در کشور ما ایران است و تهیه قطعات سخت افزاری برای لپ تاپ و کامپیوتر به شدت سخت و بسیار گران تمام می شود، به نظر می رسد که خرید یک لپ تاپ گیمینگ باکیفیت و قدرتمند به صرفه تر است.
بعضی مدل های ارزان تر برندهایی مثل ایسوس که مخصوص منطقه خاورمیانه یا آفریقا با متریال بدنه ارزان تر هستند هم می تواند یک گزینه مناسب از لحاظ قیمت باشد. از طرف دیگر لپ تاپ های استوک با قیمت بسیار عالی هم انتخابی است که شاید خرید لپ تاپ را منطقی تر کند.
خنک سازی لپ تاپ های مخصوص بازی
یکی از بحث هایی که بین طرفداران کامپیوتر خانگی مورد توجه قرار گرفته است، بحث خنک سازی پردازنده ها است. همین بحث بزرگ بین گیمیرهای کامپیوترهای خانگی نیز پررنگ است و یکی از نقدهای آن ها به لپ تاپ های گیمینگ همین موضوع است. جدا از گیمینگ اگر اهل کارهای گرافیکی سنگین مثل رندر گرفتن از فیلم هایی که تدوین کرده اید باشید، احتمالا می دانید که خروجی گرفتن از نرم افزارهایی مثل افترافکت یا پریمر فشار بالایی به روی پردازنده و کارت گرافیک دارد و در نتیجه موجب بار پردازشی بالا و حرارت بالای CPU و GPU می شود.
برای بحث خنگ کردن لپ تاپ گیمینگ از فن های بزرگ و قدرتمند استفاده می شود. این فناوری ها شبیه آیونیزه کردن هوا بوده و به لپ تاپ کمک می کند تا دمای CPU و GPU در حین استفاده های سنگین کمتر شود. در حالت عادی که لپ تاپ به برق وصل نیست، سرعت SPU و چرخیدن فن ها تا حدی محدود می شود.
کول پد چه تاثیری بر خنک سازی سیستم دارد؟
بسیاری از دوستان در مورد تاثیری که خنک کردن کول پد در لپ تاپ گیمینگ دارند پرسیده اند. در این جا خوب است بدانید که کول پد ها گردش هوا در لپ تاپ شما را بالا برده و موجب می شود تا درجه لپ تاپ 3 الهی 4 درجه کمتر شود. توصیه ما این است که اگر به طور مداوم با لپ تاپ خود کارهای سنگین مثل بازی یا کارهای گرافیکی انجام می دهید، از یک کول پد استفاده کنید و عمر قطعات لپ تاپ خود را با همین کار بالا ببرید.
محدودیت های لپ تاپ گیمینگ
یکی از نقدهای دیگری که به لپ تاپ های گیمینگ وارد می شود، شارژدهی و طول عمر باتری است. این موضوع واقعا اهمیت زیادی دارد؛ چرا که اگر با یک کامپیوتر خانگی بازی کنید می توانید از 7 صبح تا 12 شب بدون توقف مشغول باشید. این در حالی است که در لپ تاپ های گیمینگ شما باید لپ تاپ را به برق بزنید تا بتوانید با نهایت نرخ فریم و کیفیت به بازی ها ادامه دهید. ریسک این است که قرار است لپ تاپ در تمام طول مدت به برق وصل باشد و این کار به مرور زمان عمر باتری و شارژر آن را کم می کند.
البته اگر بخواهیم منصفانه به موضوع نگاه کنیم هیچ حسی بدتر از این نیست که وسط بازی برق قطع شود! در لپ تاپ به خاطر وجود باتری و قابلیت حملی که دارد احتمالا بازی همه هم تیمی ها تمام شود اما شما بتوانید تا انتهای آن دست را با موفقیت پیش بروید. این موضوع در تابستان ها که روزانه حداقل یک الی دو ساعت برق قطع می شود اهمیت بیشتری پیدا می کند.
فناوری های به کار رفته در لپ تاپ های گیمینگ
تا اینجا بیشتر درباره معایب لپ تاپ های گیمینگ نکاتی را گفتیم اما در اینجا تعدادی از مزایای آن ها را بررسی می کنیم. شما در لپ تاپ های گیمینگ می توانید به وسیله فناوری هایی که در لپ تاپ به کار رفته، قدرت و پردازش لپ تاپ خود را کنترل کنید. مثلا زمانی که تایپ می کنید لپ تاپ را در حالت سایلنت مود بگذارید و صدای فن آن را در کمترین حالت قرار دهید و قدرت پردازنده و کارت گرافیک خود را محدود کنید.
یکی دیگر از امکاناتی که در لپ تاپ های گیمینگ وجود دارد، ویندوز اورجینال است که به شما امکان آپدیت خودکار از طریق سرور های مایکروسافت و آپدیت و شناسایی خودکار درایورها را می دهد. این مسئله ای است که اگر قرار باشد شما در کامپیوتر خانگی آن را داشته باشید باید حداقل 139 دلار به مایکروسافت پرداخت کنید. در نتیجه اگر هنوز به این فکر هستید که لپ تاپ گیمینگ بهتر است یا پی سی، خوب است که این نکته را نیز در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید گوشی گیمینگ
برای بازی لپ تاپ بخریم یا پی سی
در یک جمع بندی نهایی اگر بخواهیم همه ابعاد را بررسی کرده باشیم باید گفت که بسته به نیازی که مخاطب دارد می توانید بین لپ تاپ یا پی سی انتخاب کند. با این وجود در پایین تعدادی از ویژگی های مثبتی که لپ تاپ گیمینگ در مقایسه با پی سی دارد را عنوان می کنیم.
- قابلیت حمل آسان
- قیمت تمام شده به نسبت پی سی
- داشتن مانیتور باکیفیت
- داشتن فناوری و امکانات درونی مثل بلوتوث
- داشتن باتری و قابلیت بازی و فعالیت حین قطع شدن برق
- دارای ویندوز اورجینال (اکثرا)
جمع بندی نهایی (برای بازی لپ تاپ بخریم یا پی سی)
در نهایت شما باید با توجه به بودجه و امکانات و انتظاراتی که از سیستم خود دارید بین لپ تاپ گیمینگ یا پی سی یکی را انتخاب کنید. این انتخاب در رده های مختلف با توجه به نوع قطعات و تنوع آن، مدل ها و راندمان ها متفاوت هستند و نمی توان یک پلتفرم را به نسبت یکی دیگر در اولویت قرار داد. همواره باید در نظر داشته باشید که یک لپ تاپ گیمینگ به هیچ عنوان نمی تواند با پی سی های پیشرفته رقابت کند اما برای این که تجربه لذت بخشی از بسیاری از بازی ها پیدا کنید یک لپ تاپ گیمینگ میان رده هم کافی است.