اگه قصد خرید سی پی یو رو دارید و نمیدونید به چه نکاتی باید توجه کنید، در ادامه این مطلب راهنمای خرید سی پی یو رو تا انتها مطالعه کنید. در این مطلب به شما کمک میکنیم تا بهترین گزینه رو انتخاب کنید.
فهرست مطالب
نکات مهم در خرید پردازنده
همانطور که اشاره کردیم پردازنده یکی از مهمترین قطعات کامپیوتره چون همه کارها از اجرای برنامههای سنگین گرفته تا کارهای محاسباتی یا پیش پا افتاده رو انجام میده. نکته مهم اینکه اگه میخواهید پردازنده رو در آینده ارتقا بدید حتما باید در انتخاب سی پی یو بیشتر دقت کنید. خرید سی پی یو مناسب، شاید کمی گیجکننده باشه، اما برای اینکه بتوانید انتخاب درستی داشته باشید باید ویژگیهایی مثل تعداد هستهها، رشتهها، سرعت کلاک و حافظه پنهان در سی پی یو رو مد نظر قرار بدید و بررسی کنید.
برند سی پی یو: اینتل یا AMD؟
وقتی صحبت از سی پی یو یا پردازنده میشه اولین چیزی که به ذهنها خطور میکنه، برند پردازنده است. معمولا کاربران نمیدونند بین intel یا AMD کدوم رو انتخاب کنند. پردازندههای اینتل جزو پرفروشترین مدلها هستن. سریهای اولیه اینتل با نام تجاری Core به فروش میرسند و پردازندههای ارزون قیمت اینتل با نام پنتیوم و سلرون به بازار عرضه میشه. تا سال 2017 AMD عملکرد ضعیفتری نسبت به اینتل داشت، اما با تولید تراشه سری Ryzenو Threadripper تونست از نظر قدرت نسبتا با اینتل برابر بشه به خصوص با تولید Ryzen 5000 عملکرد بهتری در اجرای کارهای سنگین و سبک داره. به طور کلی پردازندههای اینتل قدرتمندتر از AMD کار میکنندU اما انرژی زیادی رو مصرف میکنند و در شرایطی که عمرباتری دغدغه شما نیست این پردازنده خوب عمل میکنه. در مورد سرعت کلاک Amdها کندترند، و برعکس اینتلها عمر باتری بیشتری دارند. بنابراین اگه عمرباتری بیشتر و عملکرد بالای GPU در اولویت انتخاب شماست، Amd گزینه بهتریه.
بیشتر بخوانید:
مقایسه پردازنده های اینتل و AMD
مدل و سری پردازنده Core یا Ryzen
خانواده Amd Ryzen براساس معماری Zen ساخته شده و سری رایزن دستهبندی مختلفی دارند که شامل Ryzen7,Ryzen5, Ryzen3, Ryzen9, Ryzen Threaripper با حداکثر 64 هسته هست. اما مدلهای مختلف پردازندههای اینتل از خانواده Core هستند. سریهای اینتل از corei3,corei5, corei7,corei9 تشکیل شدهاند. این سریها هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند و براساس کاراییهای مختلف به کار می روند.
بیشتر بخوانید: تفاوت پردازنده های Core i9، Core i7، Core i5 و Core i3
بنابراین باید با نقاط ضعف و قوت این سریها اشنا شوید تا براساس کاربرد، گزینه مناسب رو انتخاب کنید. تراشههای سری رایزن در سالهای اخیر تفاوت چندانی با سری Core اینتل ندارند و با قیمت کمتری هم عرضه میشوند. اما همچنان میزان مصرف انرژی و عملکرد پردازشی در پردازندههای اینتل بهتره و مصرف انرژی کمتری هم دارن.
نوع کاربری پردازنده
پردازندهها براساس کاربردهای مختلف ساخته میشوند. یکی از نکاتی که باید قبل از خرید پردازنده مد نظر قرار بدید اینه که هدف از خرید این پردازنده چیه. اگه میخواهید کارهای سنگین مثل ویرایش ویدیو انجام بدید پس به پردازنده قدرتمندتر مثل corei5, corei7 نیاز دارید و برای کارهای ساده و روزمره مثل چک ایمیل یا کار کردن با ورد یک نمونه corei3 کافیه. همینطور برای کارهای سنگینتر برای اینکه سیستم عملکرد روانتری داشته باشه، تراشههای corei9 گزینه بهتری هستند. البته میتونید از نمونههای مشابه AMD هم استفاده کنید.
تعداد هسته و رشته
مهمترین نکتهای که در راهنمای خرید سی پی یو باید به آن توجه داشته باشید، تعداد هسته و رشته هست. هستهها همه روی یک رشته قرار میگیرند. Core یا هسته یک بخش فیزیکی سی پی یو هست اما رشته، وظایف هسته رو مدیریت میکنه. به طور معمول تراشههای دسکتاپ و لپتاپ 2 یا 4 هستهای هستند و در برخی مدلها تراشههای 6 و 8 هستهای هم دیده میشه. نکته قابل توجهی که در این جا وجود داره اینکه هر چی تعداد هستهها بیشتر باشه کارایی آنها بیشتر میشه و به رایانه قابلیت انجام چندین کار هم زمان رو میده. اما عدد مقابل core نشانه تعداد هسته نیست. بعضی پردازندهها قابلیت چندرشتهای رو دارند. به این معنی که فناوری چند رشته ای در سی پی یو این قابلیت رو ایجاد میکنه که دو رشته بیشتر بسازه. مثلا corei 9 با قابلیت پردازنده مجازی یا Hyper Threadingمیتونه همزمان 16 هسته رو پردازش کنه. به همین دلیل ممکنه cpu رو ببینید که 4 هسته و 8 رشته یا 6 هسته و 12 رشته داره. البته این رشتهها به اندازه هسته اصلی سریع عمل نمیکنند چون بخشی از سی پی یو را استفاده میکنند. بعضی از نرم افزارها میتونند از هستهها و رشته های بیشتری نسبت به بقیه بهره ببرند و لزوما داشتن هستههای بیشتر از نیازتان، سرعت کار رو بیشتر نمی کنه.
قدرت پردازشی پردازنده
قدرت یک پردازنده براساس سرعت پردازش، اندازه حافظه پنهان و تعداد هستههای پردازنده، سرعت کلاک پردازش، نوع سوکت، میزان مصرف انرژی و قدرت پردازشی سی پی یو سنجیده میشه. همچنین عواملی دیگهای مثل لیتوگرافی پردازنده هم در قدرت پردازنده تاثیرگذاره. به طور کلی برای اینکه به میزان قدرت پردازشی یک پردازنده پی ببرید باید این عوامل رو بررسی کنید.
فرکانس کاری
همان کلاک یا سرعت پردازنده است. فرکانس پردازنده نشاندهنده سرعت پردازش انتقال اطلاعاته و با واحد گیگاهرتز اندازه گیری میشه. به این معنی که هر چی فرکانس پردازنده بیشتر باشه قدرت انتقال دیتا هم بیشتر میشه و از شاخصهای مهم در دستگاههای الکترونیکی مثل گوشی هوشمند، تبلت و ساعت هوشمنده.این فرکانس میزان عملکرد پردازنده رو در یک ثانیه نشون میده و به عبارتی نشاندهنده میزان قدرت سی پی یو در دستگاه شماست. اگه دنبال یک دستگاه قدرتمند میگردید، به دنبال گیگاهرتز بالاتر و تعداد هسته بیشتر باشید، البته این دو ویژگی، تنها عوامل تعیینکننده قدرت سی پی یو نیست اما اگه قصد انجام کارهای سخت و پیچیده مثل ویرایش ویدیو رو دارید، باید بیشتر به این عوامل توجه کنید.
حافظه کش (Catche)
حافظه پنهان سی پی یو یک حافظه سریعیه که سرعت دسترسی به دادهها رو بیشتر میکنه. وظیفه کش سی پی یو چیه؟ برنامههایی که در کامپیوترتون اجرا میشه سی پی یو آنها رو تفسیر و اجرا میکنه موقع اجرای یک برنامه دستورالعملها از حافظه اصلی به Cpu وارد میشوند. به طور کلی حافظه Cache به سه نوع مختلف ,L1 L2 و L3 دستهبندی میشه.
L1 سریعترین نوع حافظه در سیستمه و شامل دادههایی هست که سی پی یو به آن بیشتر نیاز داره. اندازه حافظه نهان L1 بسته به سی پی یو متفاوته و اندازه استانداردی برای حافظه کش L1 وجود نداره. کش L1 به دو بخش دستورالعمل و کش داده تقسیم میشه.
حافظه پنهان L2 کندتر از L1 هست اما از نظر سایز بزرگتره. حافظه کش L1 برحسب کیلوبایته و L2 براساس مگابایت سنجیده میشه. اندازه L2 هم براساس Cpu متفاوته اما به طور معمول بین 256 کیلوبایت تا 8 مگابایته. همینطور از نظر سرعت، حافظه L2 کندتر از L1 هست.
حافظه پنهان L3 بزرگترین و کندترین واحد حافظه کشه و بیشتر سی پی یوهای مدرن به حافظه نهان L3 مجهز هستند. تفاوت بزرگی که با بقیه حافظه داره اینکه از حافظه پنهان L3 کل تراشه میتوانند استفاده کنند. در حالی که L2 و L1 برای هر هسته روی تراشه خود قرار دارند. اندازه حافظه پنهان در اندازه حافظه پنهان در L3 بیشتر از 64 مگابایته و بیشترین فضا رو نسبت به بقیه حافظه ها به خود اختصاص میده.
نوع سوکت
سوکت یک بخش مهم در پردازنده هست و از پینهایی تشکیل شده که پردازنده رو به مادربرد وصل میکنه. سوکت پردازنده بخشی از پردازنده رو به کامپیوترتون تبدیل میکنه و ارتباط سی پی یو رو با بخشهای سختافزاری دیگه ایجاد میکنه. برای آشنایی بیشتر با سوکت مادربرد و سوکت های پردازنده میتوانید مقاله انواع سوکت مادربرد را مطالعه کنید.
فناوری ساخت (لیتوگرافی)
ویژگی مهم دیگهای که باید قبل از انتخاب سی پی یو بدانید، لیتوگرافی یا فرآیند ساخت و تولید پردازنده هست. لیتوگرافی تعیین میکنه که اجزای یک سی پی یو در چه فاصلهای کنار هم قرار بگیرند و لیتوگرافی در پردازنده با یک عدد مشخص میشه. مثلا لیتوگرافی 12 نانومتری به این معنیه که اجزای یک پردازنده با فاصله 12 نانومتر کنار هم قرار میگیرند.
راهنمای خرید سی پی یو برای گیمینگ
اگر دنبال یک راهنمای خرید cpu برای بازی هستید، این نکته را باید مد نظر قرار بدید که یکی از مهمترین ویژگیهای یک کامپیوتر یا لپتاپ بازی، پردازنده قدرتمند اونه. به خصوص بازیهای کامپیوتری جدید، گرافیک حرفهایتری دارند. بنابراین به یک پردازنده پرقدرت برای اجرای روان و باکیفیت تصاویر گرافیکی نیاز دارند. هر سی پی یو توان اجرای گرافیک سنگین بازی رو نداره. قبل از هر چیز باید مشخص کنید که چه نوع بازی مد نظرتونه. هرچی Cpu عملکرد قدرتمندتری داشته باشه، بازیها با کیفیت عالی اجرا میشوند. به طور کلی بهترین سی پی یو برند اینتل برای بازی intel corei7 به بالا هست و برای اینکه بازی پرهیجان، روان و جذابی رو تجربه کنید corei9 گزینه بهتریه. در ادامه قصد داریم به راهنمای خرید سی پی یو گیمینگ بپردازیم تا اگه قصد خرید سی پی یو مناسب بازی می گردید بتوانید یک انتخاب درست داشته باشید. برای آشنایی بیشتر و مطلع شدن از قیمت لپ تاپ گیمینگ میتوانید مقاله زیر را نیز مطالعه کنید:
بهترین لپ تاپ های گیمینگ 2023 در بازار ایران
تعداد هستههای سی پی یو برای گیمینگ
سی پی یو بازیهای حرفهای و جدید چندین هسته دارند و هر کدوم از این هستهها به پردازنده اجازه میدهند که مثل یک پردازنده مجزا عمل کنند و به طور همزمان چندین دستور العمل رو اجرا کنند. بنابراین برای سی پی یوی بازی حتما به تعداد هسته و رشته پردازنده توجه کنید چون قدرت سیستم بازی به این دو ویژگی بستگی داره.
اورکلاک کردن سی پی یو
قبل از انتخاب سی پی یو برای بازی حتما قابلیت اورکلاک کردن رو در نظر بگیرید. اورکلاک روش خوبی برای بالا بردن عملکرد بازیه و در نهایت به افزایش FPS در بازی هم کمک میکنه.
راهنمای خرید سی پی یو برای تدوین و کارهای گرافیکی
همونطور که اشاره کردیم تدوین و کارهای گرافیکی سنگین به پردازنده قویتری نیاز دارند. بنابراین قبل از خرید سی پی یوی مناسب به تعداد هسته و رشته و قابلیت اورکلاک کردن پردازشگر توجه کنید. ویرایش ویدیوها با کیفیت 4k یکی از دغدغه های تدوینگره برای اینکه ویدیوها رو با قابلیت 4k ویرایش کنید میتونید از بین پردازندههای جدید در اینتل و Amd گزینه مناسب رو پیدا کنید. البته داشتن کارت گرافیک برای ویرایش ویدیوی 4k ضروریه.
کلام آخر
این مطالب یک راهنمای خرید سی پی یو کامپیوتره که میتونه فرایند خرید رو برای شما ساده تر کنه. تا با ویژگی های اساسی در سی پی یو آشنا بشوید تا راحت تر خرید کنید. به طور کلی عواملی مثل سوکت، فرکانس کاری، تعداد هسته و رشته، حافظه کش و لیتوگرافی عوامل تعیین کننده قدرت سی پی یو به شمار میاد. انتخاب سی پی یوی مناسب به نوع کاربرد شما بستگی داره. قبل از هر چیز بهتره هدفتون رو از خرید سی پی یو مشخص کنید و بعد اقدام به خرید کنید.