در سالهای اخیر دوربینهای پشت گوشی در یک قاب به نام ماژول در کنار هم قرار گرفتهاند و از انواع دوربین های گوشی برای ساخت ماژول بهره گرفته میشود. چون هر کدوم از این دوربینها قابلیت خاصی را برای عکاسی در اختیار کاربر قرار میدهد. از آنجایی که کیفیت دوربین نقش زیادی در انتخاب و خرید گوشی موبایل دارد، شرکتهای سازنده رقابت بالایی در این بخش دارند و از انواع ماژولهای دوگانه تا چهارگانه استفاده میکنند.
با توجه به اهداف کاربر برای عکاسی یا فیلمبرداری در طبیعت از سوژههای زنده یا سوژههای ایستا، همچنین عکاسی از نماهای بسیار نزدیک یا از مناظر بسیار گسترده، عکاسی در شب یا عکاسی در شهر، انواع دوربینها و کارایی آنها متفاوت است. همچنین علاوه بر ماژول پشتی، عکاسی سلفی در بین کاربران بسیار محبوب و در کلاسکاری برای برقراری مکالمات تصویری در جلسات بسیار اهمیت دارد.
یکی از مهمترین دوربینها در ماژول، دوربین یا حسگری است که بیشترین رزولوشن تصویری را ارائه میدهد و از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به سایر دوربینهای گوشی بهره میبرد. این حسگر که بیشترین رزولوشن را در ماژولها دارد به عنوان دوربین اصلی گوشی شناخته میشود. دوربینهای اصلی معمولا توانایی عکاسی با فوکوس اتوماتیک یا لرزشگیر خودکار را دارند. دوربین اصلی میتواند دوربین عریض هم باشد که توانایی عکاسی از مناظر با زاویهی دیدی گسترده را دارد.
بیشتر بخوانید:
بهترین گوشی 2023 از نظر دوربین
همچنین در ماژول دوربینها میتواند دوربین تله فوتو یا پریسکوپ نیز قرار بگیرد. دوربین تله فوتو توانایی زوم بسیار بالایی دارد و برای عکاسی از دوردست و سوژههایی که از نظر مسافتی به عکاس دور هستند بهکار میآید. اکثر دوربینها با زوم کردن روی سوژه، کیفیت خودشان را از دست میدهند اما دوربین تله فوتو حسگری مخصوص زوم کردن است و با زوم کردن روی سوژه دچار افت کیفیت نمیشود.
یکی از سنسورهایی که در گوشی تعبیه میشود سنسور تشخیص عمق است که امکان جدا شدن پسزمینه از زمینهی اصلی را به کاربر میدهد. در برخی عکسها شما با کمک سنسور تشخیص عمق میتوانید سوژهی اصلی را از کمپوزوسیون جدا کنید و به سوژه، حالت برجستهای بدهید تا پدیدههایی که در پشت و اطراف سوژه قرار دارند ماتتر از خود سوژه اصلی ثبت شوند. در این حالت اولین نقطهای که چشم مخاطب و ناظر را به خودش معطوف میکند سوژهی اصلی عکس شماست که برای عکاسی پرتره بسیار مناسب است.
در ماژولهای جدید یک لنز برای عکاسی ماکرو هم تعبیه شده که مناسب عکاسی از جزییات و سوژههای بسیار کوچیک است که عکاس با نزدیک کردن لنز به سوژه میتواند از جزیبات یک سوژه عکاسی کند. مثلا میتواند با نزدیک کردن دوربین ماکرو به یک تیکه پارچه از پُرزهای روی سطح پارچه به صورت واضح عکس بگیرد یا حتی اینکار را برای عکاسی از حشرات یا سایر سوژهها به کار ببرد.

انواع دوربین های گوشی
انواع انواع دوربین های گوشی برای عکاسی و فیلمبرداری:
- دوربین یا حسگر اصلی: دوربینی است که بیشترین میزان رزولوشن را در بین دوربینهای قرار گرفته در ماژول دارد.
- دوربین عریض(واید) و اولترا واید: برای عکسبرداری از مناظر وسیع به کار میرود و زاویهی زیادی را پوشش میدهد.
- دوربین ماکرو: این دوربین مختص عکسبرداری از فواصل بسیار نزدیک از سوژههای کوچک برای ثبت جزیبات دقیق است.
- دوربین تله فوتو یا پریسکوپ: این دوربین برای زوم کردن مناسب است و میتواند از سوژههای دور عکسبرداری کند.
- سنسور تشخیص عمق: برای مات کردن تصاویر پشت سر سوژه و اعتبار دادن به سوژه اصلی در عکاسی پرتره به کار میرود.
- دوربین مونوکروم: برای عکاسی تک رنگ یا عکاسی انتزاعی کاربرد دارد. مثلا میتواند بدون بهرهگیری از نرم افزار، عکس را به صورت تک رنگ ثبت کند.