دبی یک گام دیگر به آینده نزدیک شد. در لحظهای تاریخی در قلب بیابان، این شهر با موفقیت نخستین پرواز آزمایشی تاکسی هوایی تمامبرقی خود را به پایان رساند؛ هواپیمایی بیصدا و بدون آلایندگی که بهصورت عمودی بلند میشود و فرود میآید، گویی از دل یک فیلم علمیتخیلی بیرون آمده است.
انتظار میرود این هواپیمای برقی شیک با قابلیت برخاست و فرود عمودی (eVTOL) که توسط شرکت آمریکایی Joby Aviation و با همکاری سازمان راه و حملونقل دبی (RTA) توسعه یافته، انقلابی در این عرضه ایجاد کند. همچنین این تاکسی هوایی میتواند با حداکثر سرعت 320 کیلومتر در ساعت و برد 160 کیلومتر، مسیر بین فرودگاه بینالمللی دبی تا پالم جمیرا را تنها در 12 دقیقه طی کند. این مسیر در حال حاضر با خودرو حدود 45 دقیقه زمان میبرد. بهعلاوه این هواپیما برای فعالیت درونشهری طراحی شده و آماده است تا در راستای اهداف گستردهتر پایداری دبی، به کاهش تراکم و انتشار گازهای گلخانهای کمک کند.
بهگزارش خبرگزاری PTI، شیخ حمدان بن محمد بن راشد آل مکتوم، ولیعهد دبی گفت: «این پرواز آزمایشی یک نقطه عطف بهشمار میرود و نشاندهنده تعهد ما به تبدیل فناوریهای پیشرفته به راهحلهایی کاربردی در دنیای واقعی است؛ راهحلهایی که موجب ارتقای کیفیت زندگی شده و بازتعریفی نوین از توسعه شهری ارائه میکنند.»
ناگفته نماند که این آزمایش در یک سایت بیابانی اختصاصی انجام شد و توانایی هواپیما را در برخاستن و فرودی روان با کمترین میزان صدا و ردپای فیزیکی به نمایش گذاشت.
در واقع دبی قصد دارد به نخستین شهری در جهان تبدیل شود که خدمات کامل تاکسی هوایی را از طریق شبکهای اختصاصی از vertiports (مکانهایی با قابلیت برخاست و فرود عمودی هواپیماها) راهاندازی میکند. انتظار میرود فعالیتهای تجاری این پروژه از سال 2026 آغاز شود و ایستگاههایی که در نزدیکی فرودگاه بینالمللی دبی قرار دارند، جزو نخستین مراکزی باشند که به بهرهبرداری میرسند.
مطر الطایر، مدیرکل سازمان حملونقل دبی (RTA) گفت: «این صرفاً یک آزمایش پرواز نیست، بلکه آغاز عصری نوین از راهحلهای حملونقل پاک، سریع و هوشمند به شمار میرود.»
جوبن بویرت، مدیرعامل شرکت Joby Aviation نیز این لحظه را «نقطه عطفی» در مسیر ادغام تاکسیهای هوایی در زندگی روزمره دانست؛ مسیری که از دبی آغاز میشود و بهاحتمال زیاد به سایر نقاط جهان گسترش خواهد یافت.
در نهایت این پروژه در راستای دستور کار اقتصادی دبی (D33) و با هدف بلندمدت امارات برای تبدیل شدن به یکی از قطبهای جهانی فناوریهای پیشرفته حملونقل اجرا میشود؛ شهری که در آن، پرواز به محل کار ممکن است بهاندازه تماس با تاکسی، امری عادی تلقی شود.