کندی سیستم یکی از دردسرسازترین مشکلاتی است که شاید حین کار آن رو تجربه کرده باشید و از اینکه کارهای روزانهتان طبق روال و برنامه پیش نرود، شاکی باشید. برای مشاهده قیمت لپ تاپ کلیک کنید.
وقتی سیستم کند میشه دلایل مختلفی داره ممکنه حافظه کم شده باشه، یا مدام صفحه نمایشگر یخ بزنه. اینها نشونههای کندی سیستم هست. طبیعتا هر چی حافظه RAM سریعتر باشه، سرعت پردازش بیشتر میشه. در نتیجه وقتی سرعت انتقال اطلاعات بیشتر بشه کارها با سرعت بیشتری پیش میره و حتی بخشهای دیگه سیستم هم خیلی بهتر کار میکنند. اگر از کندی سیستمتون عصبانی هستید، نگران نباشید چون ما قصد داریم در این مقاله آموزش ارتقا رم رو در لپتاپ و کامپیوتر توضیح دهیم.
بیشتر بخوانید:
راهنمای جامع خرید هارد اینترنال
آنچه در این مقاله میخوانید:
Toggleآیا لپتاپ من قابل ارتقا است؟
درسته که ما گفتیم می تونید رم رو ارتقا بدید، اما نکته مهم اینه که همه لپتاپها این قابلیت رو ندارند. متاسفانه در بسیاری از لپتاپها حافظه روی مادربرد لحیم شده است در نتیجه ارتقای لپ تاپ قابل انجام نیست.. برای اینکه مطمئن شوید که سیستم شما قابل ارتقا هست یا نه میتوانید از ابزارهای حافظهیاب مثل Memory Advisor Crucial استفاده کنید. این نرم افزار اطلاعات کاملی درباره حافظه یا امکان ارتقا رم رو به شما میده. به طور کلی روشهای مختلفی برای ارتقای سیستم وجود داره. ارتقا از یک هارد دیسک به SSD عملکرد سیستم رو چندین برابر می کنه و می تونید سه چهار برابر سرعت قبلی سیستم رو بوت کنید و ارتقا حافظه هم به شما کمک می کنه تا چندین کار روی فایل رو انجام بدید. برای آشنایی بیشتر با تفاوت های هارد معمولی و SSD بهتره مقاله تفاوت HDD و SSD رو مطالعه کنید.
مراحل ارتقا رم کامپیوتر و نصب آن
اگر با کامپیوترتان به مشکل برخورد کردید همین کار رو خیلی راحت میتوانید با رم کامپیوتر انجام دهید. ارتقا رم کامپیوتر نیز بسیار ساده هست. در ادامه به شما آموزش میدهیم که چگونه رم رو در کامپیوتر ارتقا بدید.
- کامپیوتر رو خاموش کنید.
- دستگاه رو روی یک سطح صاف به پهلو قرار بدید.
- محفظه کامپیوتر رو باز کنید و مادربرد رو پیدا کنید.
- ماژولهای رم رو با فشار دادن گیره از دو طرف آزاد کنید و از شکاف بیرون بیارید.
- حالا ماژول جدید رو جاسازی کنید.
- گوشههای رم جدید رو با دقت جاسازی کنید تا به قطعات دیگه آسیب نرسوند.
- وقتی مطمئن شدید رم جدید رو نصب کنید. حالا به صورت محکم فشار بدید تا گیرهها در هر دو طرف جای بگیرند.
بررسی شناسایی رم جدید در کامپیوتر
- در این مرحله پایانی بررسی کنید که آیا کامپیوتر رم جدید رو شناسایی کرده است یا نه.
- کامپیوتر رو مجددا روشن کنید. برای شناسایی می توانید از Task Manager وارد شوید.
- به کنترل پنل وارد شوید و روی System and security کلیک کرده حالا System رو انتخاب کنید. در این قسمت میتونید تنظیمات رو انجام بدید.
- اگر مقدار حافظه اصلی با مقدار رم اضافه شده یکی باشه، ارتقا رم با موفقیت انجام شده است.
مراحل ارتقا رم لپ تاپ و نصب آن
اگر لپتاپتان کند کار میکنه شاید وسوسه بشید که حافظه مجازی رو بیشتر کنید. اما بهترین راهکار ارتقا رم لپ تاپ است. به طور کلی دو ویژگی مهم در رم وجود داره که قدرت کامپیوتر رو تضمین میکنه اول ظرفیت حافظه دوم سرعت حافظه است. در ادامه مرحله به مرحله روش افزایش رم رو به شما آموزش میدیم.
- مطمئن شوید که لپتاپ خاموشه. ( نکته مهم این که لپ تاپ رو در حالت خواب نگذارید)
- باتری لپتاپ رو از دستگاه بیرون آورید و دکمه پاور رو به مدت 5 ثانیه فشار بدید. (اگر باتری جدا نمی شه نیاز به نگه داشتن دکمه پاور نیست).
- در این مرحله باید بخشی از فضای پایین لپتاپ رو بردارید تا به حافظه لپتاپ دسترسی پیدا کنید ( محل قرارگیری حافظه در هر لپتاپی متفاوت هست).
- حالا میتوانید حافظه قبلی رو حذف و ماژول جدید رو جایگزین کنید. روی ماژول یک بریدگی کوچک در لبه پایینی وجود داره که کاملا وسط نیست همین بریدگی راهنمای خوبی برای قرار دادن درست رم روی شکاف هست. در این حالت رم جدید رو به آرامی داخل شکاف فشار بدید تا پینها از دو طرف دقیقا سر جای خود قرار بگیره. حتما مطمئن بشید که دو طرف به خوبی به گیره متصل شده باشند.
- حافظه باید دقیق در شکاف قرار بگیرد.
- حالا میتوانید با پیچ گوشتی همه پیچهای پشتی لپتاپ رو ببندید.
- برای برداشتن ماژول میتوانید از ناخنهایتان کمک بگیرید، قطعه فلزی از دو طرف ماژول رو بین یک یا دو میلیمتر کمی خم کنید. بعد از خم شدن قطعه فلزی میتوانید آن رو کاملا بیرون بیاورید.
- مرحله آخر بوت شدن در Bios یا ویندوز هست. بهتره قبل از بوت شدن بایوس رو وارد کنید تا مطمئن بشید که رم شناسایی شده است یا نه.
- در مرحله آخر لپتاپ رو روشن کنید تا مطمئن شوید که سیستم شما حافظه جدید رو شناسایی کرده است یا نه.
میزان افزایش رم لپ تاپ و کامپیوتر
قبل از اینکه تصمیم بگیرید که به افزایش رم کامپیوتر یا لپتاپ فکر کنید. به این سئوال جواب بدید که هدفتون از ارتقای رم چیه؟ برای اینکه به میزان مصرف حافظه در لپ تاپ پی ببرید می توانید از طریق Task manager بررسی کنید. روی نوار TaskBar راست کلیک کرده و گزینه تسک منیجر رو انتخاب کنید و بعد در تب performance ببینید از مجموع حافظه چقدر باقی مونده است.
روش دیگه استفاده از ابزار Performance monitor هست. به قسمت Start وارد شوید و کلمه perform رو در سرچ باکس سرچ کنید. در بخش Monitoring Tools روی performance Monitor کلیک کنید. به طور کلی برای کارهای روزمره مثل وبگردی، 4 گیگابایت کافیه. اما برای کارهای سنگینتر که به پردازش بیشتری نیاز داره باید حداقل 8 گیگابایت رم داشته باشید. برای گیمرها شرایط فرق میکنه به رم بیشتری نیاز دارند. به طور معمول برای بازیها با حجم بالا حداقل باید 16 گیگابایت رم داشته باشید.
چه نوع رمی برای ارتقای سیستم مناسب است؟
یک قانون کلی وجود داره یعنی اگه حافظه موجود در نمودار حافظه کمتر از 25% از کل حافظه رو تشکیل بده ارتقا حافظه کار معقولی هست. سوال اینجا مطرح میشه که چه نوع رمی برای ارتقای سیستم انتخاب کنیم؟ برای این کار باید حتما رم جدید با مادربورد شما سازگار باشه. به عبارت دیگه باید متوجه بشید که مادربورد سیستمون چه حافظهای رو پشتیبانی میکنه. برای اینکه از سازگاری حافظه جدید با مادربورد خیالتون راحت بشه، از روشهای زیر استفاده کنید. در ادامه محدودیت رمی که ویندوز 7،8،10 پشتیبانی میکنه اشاره میکنیم.
Windows 10 Home: 128 گیگابایت
Windows 10 pro and education: 2 ترابایت
Windows pro for workstations: 6 ترابایت
Windows 8: 128 گیگابایت
Windows 8 professional and Enterprise: 512 گیگابایت
Windows 7
Windows 7 Home Basic: 8 گیگابایت
Windows 7 Home Premium: 16 گیگابایت
Windows Professional, Enterprise, and Ultimate: 192 گیگابایت
سادهترین راه برای تعیین سازگاری حافظه جدید با مادربورد
قبل از اینکه حافظه جدید رو جایگزین کنید باید متوجه بشوید که کدوم نوع رم با لپتاپتان سازگاری داره. در برخی موارد می توانید از تسک منیجر استفاده کنید. مثلا در ویندوز 10 تب Task manager اطلاعات مورد نیاز رم رو به شما میده. خوشبختانه راههای ساده دیگه ای برای تعیین سازگاری سیستمتون با حافظه جدید وجود داره که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
اسکنر سیستم Crucial
این نرم افزار قابل دانلود هست و به این طریق میتوانید سازگاری حافظه جدید با کامپیوتر یا لپ تاپ رو بررسی کنید. نرم افزار Crucial پیکربندی کامپیوترتون رو بررسی و تجزیه و تحلیل میکنه و بعد از چند دقیقه لیستی از مواردی که سازگاری با سیستم دارند، به شما معرفی میکنه. در صورتی که اطلاعات سیستمتون رو نمی دونید از این ابزار استفاده کنید.
Crucial Advisor
یکی دیگه از ابزارهای کاربردی برای سازگاری سیستم با حافظه جدید نرم افزارCrucial Advisor هست. برای این کار باید اطلاعات کامل در مورد سازنده، ساخت و مدل سیستم رو به این ابزار معرفی کنید تا طبق این اطلاعات، لیستی از سیستمهای سازگار رو برای شما لیست کنه. بعد از وارد کردن اطلاعات دقیق لپ تاپ به صفحه نمایشی وارد میشوید که حداکثر ظرفیت حافظه و اسلات رو نمایش میده. در صورتیکه اطلاعات سیستمون رو میدونید از این ابزار استفاده کنید.
مراحل ارتقا رم در مک بوک
ارتقا رم در مک بوک مثل سیستمهای دیگه هست. برای ارتقا رم مک بوک مسیر زیر رو دنبال کنید.
- مک بوک رو خاموش کنید
- مک بوک رو به پشت قرار دهید و با پیچ گوشتی، پیچ های پشت دستگاه رو باز کنید.
- رم قدیمی رو از دستگاه جدا کنید.
- حالا نوبت جاسازی رم جدید هست.
- بریدگی پینهای اتصال رو با بریدگی کنار رم تنظیم کنید.
- بعد از اینکه بریدگی رو متناسب با زاویه 30 درجه قرار دادید به آرامی به داخل فشار بدید.
- حالا می توانید مک بوک رو مجددا روشن کنید تا ببینید دستگاه رم جدید رو شناسایی میکنه یا نه.
کلام آخر
در این مقاله به صورت کاملا جامع طریقه ارتقا رم لپتاپ و کامپیوتر رو آموزش دادیم و درباره تشخیص رم جدید در کامپیوتر و لپتاپ، میزان رم مورد نیاز و روشهای تعیین سازگاری مادربورد با حافظه جدید صحبت کردیم. بعد از این آموزش متوجه شدید که افزایش رم لپ تاپ و کامپیوتر بسیار مقرون به صرفه تر و راحتتر از خرید رم جدید هست. امیدواریم بتونید از این مطلب به راحتی استفاده کنید.