HarmonyOS که در سال 2019 با رویکرد یکپارچهسازی اکوسیستم هواوی و سازگاری بهتر میان دستگاههای هوشمند این برند طراحی شده بود، در حال حاضر به سومین سیستمعامل بزرگ گوشی پس از اندروید و IOS تبدیل شده است؛ در سه ماهه اول سال 2023، حدود 2 درصد از سهم بازار جهانی و 8 درصد از بازار چین را در اختیار خود گرفت. این توسعه و پیشرفت روزافزون که نشاندهنده قدرت و کیفیت سیستم عامل HarmonyOS است، ما را بر آن میدارد که نگاهی دقیقتر به ویژگیها و مزایای آن بیندازیم. در ادامه این مقاله از مجله فناوری لیپک با ما همراه باشید.
HarmonyOS که در زبان چینی با نام HongMeng OS نیز شناخته میشود، یک سیستمعامل توسعهیافته توسط هواوی است که آغاز به کار آن به سال 2012 باز میگردد؛ زمانی که هواوی بررسی جایگزینهایی برای کاهش وابستگی خود به اندروید را آغاز کرد. در واقع پس از تحریمهای آمریکا و منع دسترسی به نرمافزارهای اندرویدی گوگل، هواوی تلاش کرد تا سیستمعامل اختصاصی خود را با رویکرد یکپارچهسازی اکوسیستم دستگاههای هوشمندش راهاندازی کند.
این سیستمعامل بهطور رسمی در آگوست 2019 و ابتدا برای تلویزیونهای هوشمند Honor معرفی شد. HarmonyOS دارای یک طراحی چندهستهای منحصربهفرد مبتنی بر میکروکرنل است، که به آن اجازه میدهد تا با انتخاب هستههای مناسب از یک لایه انتزاعی، با طیف گستردهای از دستگاهها سازگار شود. این انعطافپذیری در نهایت سبب شد که HarmonyOS نهتنها در تلویزیونهای هوشمند، بلکه در انواع دستگاههای دیگر مانند گوشیهای هوشمند، تبلتها و دستگاههای IoT (اینترنت اشیاء) نیز مورد استفاده قرار گیرد (اطلاعات بیشتر را میتوانید از وبسایت رسمی آن به آدرس www.harmonyos.com دریافت کنید).
مفهوم اصلی سیستمعامل مبتنی بر میکروکرنل، انتقال بخشهایی از کارکردهای هسته به فضای کاربری و تقسیم آنها به مؤلفههای مستقل است. این رویکرد، مشابه تقسیم یک برنامه به توابع و زیربرنامههای متعدد است که نوشتن، تحلیل و عیبیابی را سادهتر میکند. در این ساختار، میکروکرنل بهعنوان یک واسط پیامرسان عمل میکند، اعتبارسنجی و ارسال پیامها بین اجزاء را بر عهده دارد و با مدیریت دسترسی به سختافزار موجب افزایش امنیت سیستم میشود. در اکثر طراحیهای میکروکرنل، مدیریت حافظه، ارتباطات بین فرآیندها، ورودی/خروجی و مدیریت وقفهها توسط خود میکروکرنل انجام میگیرد، در حالی که سایر وظایف توسط مؤلفههای خارجی اجرا میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با OxegenOS وان پلاس و مقایسه با HarmonyOS
HarmonyOS از زمان راهاندازی خود شاهد بهروزرسانیهای متعددی بوده است که مهمترین آنها HarmonyOS 2.0 است. معرفی HarmonyOS 2.0 حرکتی مهم به سمت ایجاد یک پلتفرم یکپارچه برای همه دستگاههای هوشمند هواوی بود. نسخههای بعدی از جمله HarmonyOS 3.0 و 4.0، بر این پایه توسعه یافتند و ویژگیها و پیشرفتهای جدید و در حال تکاملی را در اختیار کاربران و توسعهدهندگان قرار دادند.
تاریخچه نسخههای هارمونی او اس هوواوی نشاندهنده سفری از نوآوری و انطباق است، بهطوری که هر بهروزرسانی امکان اتصالات بیشتر و عملکرد در طیف گستردهای از دستگاهها را فراهم میکند. روند تکاملی این سیستمعامل به صورت زیر است:
نسخه مورد انتظار HarmonyOS 5.0 قرار است در سه ماهه چهارم سال 2024 در بازار مصرف کنندگان عرضه شود. این نسخه که با نام HarmonyOS NEXT نیز شناخته میشود، تغییر قابل توجهی نسبت به نسخههای قبلی دارد؛ اما شامل هسته منبعباز اندروید (AOSP) نمیشود و از همینرو با برنامههای اندرویدی سازگاری ندارد. در عوض، تنها از برنامههای بومی HarmonyOS پشتیبانی میکند و حرکتی به سمت یک اکوسیستم اختصاصیتر خواهد داشت.
انتشار این نسخه همراه با پرچمدار آینده هواوی، Mate 70 و سایر دستگاههای اکوسیستم این برند خواهد بود.
از زمانی که هواوی هارمونی او اس را راه اندازی کرد، صحبتهای زیادی پیرامون شباهتهای آن با دو سیستمعامل اندروید و IOS شکل گرفت. در نهایت هواوی با اظهار نظر در این خصوص تفاوتهای میان هارمونی او اس با دو سیستمعامل دیگر را اعلام کرد.
اندروید و iOS بر پایه هستههای یکپارچه هستند و تمام اجزای مورد نیاز برای اجرای سیستم را از هسته میگیرند. در حالی که، هارمونی یک سیستمعامل مبتنی بر میکروکرنل است که در آن عملیات غیر ضروری به سایر قسمتهای سیستم واگذار میشود. این دست از فرآیندهای خارج از هسته، سیستمعامل را سازگارتر میکند و سرعت انجام کارها را بالاتر میبرد. این جداسازی همچنین امکان اجرای سیستمعامل روی دستگاههایی با مشخصات سختافزاری پایین را فراهم میکند. بهعبارتی، دستگاههایی مانند هدفون و ساعت هوشمند میتوانند بدون مشکل HarmonyOS را اجرا کنند و تنها با یک ضربه به سایر دیوایسهای موجود در اکوسیستم هارمونی متصل شوند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه نسخههای اندروید و مشخصات آنها
مطمئناً بدون دسترسی به سرویسهای گوگل، نمیتوان از برنامههای آن که شامل Google Play ،Google Maps ،Gmail و YouTube میشوند، در دستگاههای جدید هواوی دارای سیستمعامل HarmonyOS استفاده کرد. همچنین، هر برنامه شخص ثالثی که برای احراز هویت به سرویسهای موبایل گوگل متکی است، روی این سیستمعامل کار نخواهد کرد.
سرویسهای موبایل هواوی (HMS)، بهعنوان ویژگیهای اصلی هارمونی او اس و جایگزینی برای همه سرویسهای Google، در حال توسعه هستند و تاکنون به بیش از 134,000 برنامه رسیدهاند.
در این راستا، هواوی به جای فروشگاه Google Play، یک برنامه اختصاصی به نام AppGallery را معرفی کرده و برنامههای دیگری مانند Huawei ID ،Huawei Assistant ،Huawei Music و Huawei Cloud را جایگزینی برای برنامههای سنتی اندروید در نظر گرفته است.
Huawei Mobile Services همچنین ابزارها و خدماتی را برای توسعهدهندگان شخص ثالث جهت ایجاد برنامههای خود و انتشار آنها بر روی این پلتفرم ارائه میدهد.
از آنجایی که اکثر برنامهها برای اندروید و iOS ساخته شدهاند، توسعه آنها برای اجرا روی یک سیستمعامل جدید بسیار چالش برانگیز خواهد بود. همانطور که شرکتهایی مانند مایکروسافت (با سیستمعامل ویندوز فون) و سامسونگ (با سیستمعامل تایزن) نتوانستند در زمینه ایجاد جایگزین برای اندروید موفق عمل کنند و با مشکل مواجه شدند.
در صورتی که هواوی از ابزار Ark Compiler برای حل این مشکل بهره برده است، به کمک Ark Compiler توسعهدهندگان میتوانند برنامههای Android را برای HarmonyOS بازسازی کنند، بهطوری که برنامه بهدستآمده با همه دستگاههای Huawei سازگار باشد.
در عصر ارتباطات و فناوری، هوآوی با شعار all as one, one as all (یکی بهعنوان همه، همه بهعنوان یکی)، مفهوم جدیدی از همگرایی دستگاههای هوشمند را معرفی کرده است. این شعار نهتنها نمایانگر چشمانداز هواوی برای آیندهی فناوری است، بلکه بیانگر تعهد این شرکت به ایجاد یک اکوسیستم یکپارچه و هماهنگ است. در ادامه میخواهیم به مهمترین ویژگیهای سیستمعامل هواوی نگاهی بیندازیم.
این سیستمعامل، قابلیتهای چشمگیری را در قالب سوپر دیوایس ارائه میدهد، که حتی دستگاههایی با حافظهی رم ۱۲۸ مگابایت را نیز پشتیبانی میکند. این امر، هارمونی را به یک سیستمعامل فراگیر برای انواع دستگاههای دیجیتالی تبدیل کرده است؛ از گوشیهای هوشمند گرفته تا دستگاههای خانگی.
این قابلیت از طریق ویجت سوپر دیوایس موجود در کنترلپنل، به کاربران امکان میدهد تا دستگاههای مختلف خود را که دارای سیستمعامل هارمونی هستند، در یک اکوسیستم واحد یکپارچه سازند.
تکنولوژی سوپر دیوایس، امکانات بیپایانی را برای تعامل و همکاری بین دستگاهها فراهم میآورد و توانایی کنترل بیشتر روی محیط دیجیتالی شخصی را بالا میبرد.
این فناوری، کاربردی بسیار ساده دارد؛ تنها با یک ضربه کوچک، گوشی هوشمند به تلویزیون و اسپیکر متصل میشود و تصویر و صدا را بدون هیچ تأخیری و در هماهنگی کامل با دو دستگاه دیگر به اشتراک میگذارد.
سوپر دیوایس از پیچیدگیهای معمول انتقال فایل بین سیستمهای مختلف میکاهد و به کاربران اجازه میدهد تا بر روی کار خود تمرکز کنند، نه روی فرآیند انتقال.
همچنین، هارمونی او اس با ویندوز نیز سازگاری دارد، به این معنی که حتی اگر سیستمعامل کامپیوتر شما ویندوز باشد، میتوانید از قابلیتهای همگامسازی بهرهمند شوید.
اجرای هر برنامه و بازی و ویرایش هر فایل، دادههای فراوانی تولید میکند که در حافظه رم ذخیره و از آنجا خوانده میشود. این فرآیند مداوم، به مرور زمان، میتواند منجر به اشغال شدن حافظه و کاهش سرعت دستگاه شود. این مسئله میتواند تأثیر منفی بر تجربه کاربری داشته باشد و لذت استفاده از گوشی را کاهش دهد.
با این حال، هارمونی با ابداع روشی نوین، این مشکل را برطرف کرده است. با این روش، در صورتی که حافظه رم بهطور تقریبی پر شود، دستگاه در دانلود و آپلود دادههای سیستم دچار افت سرعت نمیگردد و عملکردی روان و بدون لگ خواهد داشت.
این سیستمعامل با برخورداری از موتور اختصاصی DGraphy که منجر به یکپارچهسازی پردازشهای گرافیکی و مرکزی شده، گرافیک روانتر و رفرشریت سریعتری را ارائه میدهد. همچنین با حذف نیاز به رندرهای مکرر، بار پردازشی ویدئو را کاهش داده و به این ترتیب، عملکرد نرمتر و صرفهجویی در مصرف انرژی باتری را ممکن ساخته است. در نتیجه کاربر میتواند از یک تجربهی بصری بینظیر لذت ببرد.
بیشتر بخوانید: one UI چیست؟ آشنایی با رابط کاربری سامسونگ
حفظ امنیت و عدم دسترسی راحت به دستگاههای هواوی همواره یکی از اصلیترین دغدغههای این برند بوده است. سیستمعامل هواوی نیز در راستای همین سیاست با امنیت بالایی طراحی شده و با عدم امکان دسترسی به روت جهت اعمال تغییر در برنامهها از تهدیدات امنیتی جلوگیری میکند.
یکی دیگر از روشهای هواوی برای بالا بردن امنیت دستگاههای خود، امکان فعالسازی احراز هویت چندجانبه است که تنها در صورت تصدیق شدن تمامی آیتمهای چهره، ساعت و اطلاعات به کاربر دسترسی میدهد.
همچنین، برای تضمین امنیت در ارتباطات سوپر دیوایس، از یک فرآیند تصدیق چند مرحلهای استفاده میکند. در این روش، ابتدا شناسه دستگاه مورد بررسی قرار میگیرد، سپس کلیدهای اتصال عمومی و خصوصی مورد تأیید واقع میشوند. تنها پس از تأیید همه این مؤلفهها، امکان برقراری ارتباط میان دستگاهها فراهم میشود.
سیستمعامل هارمونی هوآوی، با تمرکز بر دسترسی آسان و انعطافپذیری، تجربه کاربری را به سطح جدیدی از راحتی و سفارشیسازی میرساند. برای مثال این سیستمعامل به کاربران امکان میدهد تا برنامههای مورد علاقه خود را به صورت پینشده روی صفحه اصلی قرار دهند، تا دسترسی به آنها حتی بدون نیاز به باز کردن قفل گوشی فراهم شود.
علاوهبر این، هارمونی او اس به کاربران اجازه میدهد تا صفحات مختلفی را برای اهداف گوناگون ایجاد کنند، از تولید محتوا گرفته تا سرگرمی و فعالیتهای ورزشی، هر کدام میتوانند با اسکرینهای مخصوص به خود اجرا شوند.
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته هارمونی او اس، سیستم هوشمند طبقهبندی برنامهها است. وقتی کاربران دو برنامه را در یک پوشه قرار میدهند، سیستم بهطور خودکار پیشنهاداتی برای اضافه کردن برنامههای مشابه ارائه میدهد، که این امر سازماندهی و دسترسی به برنامهها را بسیار آسانتر میکند.
ناگفته نماند که هارمونی او اس این سرویسها را علاوهبر گوشیهای هوشمند، برای ساعتهای هوشمند، تبلتها و تلویزیونهایی که از این سیستم عامل استفاده میکنند نیز در دسترس قرار داده است.
سیستمعامل HarmonyOS بر روی دستگاههای جدید هواوی که از این پس تولید میشوند به صورت پیشفرض نصب خواهد بود. اما دستگاههای هوشمندی که در بهروزرسانیهای بعدی می توانند از این سیستمعامل بهرهمند شوند، عبارتند از؛
گوشیهای هوشمند |
Huawei Mate 40 Series Huawei Mate X2 Huawei P40 Series Huawei Mate 30 Pro Series Huawei Mate 30 4G, 5G Huawei Mate Xs Huawei Mate 20 Series Huawei Nova 7 SE 5G Huawei Nova 7 SE 5G Lohas Edition, Vitality Edition Huawei Nova 8, 8 Pro, 8 Pro 4G Huawei Nova 7 5G, 7 Pro 5G Huawei Nova 6, 6 5G, 6 SE Huawei P30, P30 Pro Huawei Mate 20 X 4G, 5G Huawei Mate X Huawei Nova 5 Pro Huawei Enjoy 20 Pro 5G, Enjoy 20 Plus 5G Huawei Enjoy Z 5G Huawei Maimang 9 Huawei Mate 10 Series Huawei Mate RS Porsche Design Huawei P20, P20 Pro Huawei Nova 4 Huawei Nova 3 Huawei Nova 5i Pro, 5z, 5 Huawei Nova 4e Huawei Maimang 8 Huawei Enjoy 9S Huawei Nova 5i Huawei Enjoy 10 Plus Huawei Mate 9 Series Huawei P10, P10 Plus Huawei Nova 2s Huawei Enjoy 10, 10s Huawei Enjoy 9 Plus Huawei Nova 3i |
تبلتها |
Huawei MatePad Pro WiFi, Pro 5G Huawei MatePad Huawei MediaPad M6, M6 Turbo Edition Huawei Enjoy Tablet 2 Huawei MediaPad M5, M5 Pro Huawei MediaPad M5 Youth Edition Huawei Enjoy Tablet |
تلویزیونهای هوشمند |
Huawei Smart Screen V 55, V 65, V 75, V 85 – 2021 Huawei Smart Screen S Pro 55, Pro 65, Pro 75 Huawei Smart Screen S 55, S 65, S 75 Huawei Smart Screen X 65 Huawei Smart Screen V55i, V65i Huawei Smart Screen V 65, V 65, V 76 – 2019 |
HarmonyOS، از سال 2012 بهعنوان سیستمعامل هواوی و با هدف یکپارچهسازی همه دستگاههای این برند از جمله تجهیزات خانه هوشمند، تلویزیون، ساعت هوشمند، تبلت و گوشی توسعه یافت.
این سیستمعامل براساس کد منبع باز اندروید (AOSP) و هسته لینوکس طراحی شده است و به همین دلیل با بسیاری از برنامههای اندرویدی سازگاری دارد.
HarmonyOS NEXT، لینوکس و کدهای منبع باز اندروید را کنار گذاشته و معماری کاملاً مستقلی را انتخاب میکند که حول هسته هواوی ساخته شده است. این بدان معناست که HarmonyOS NEXT برخلاف نسخههای قبلی خود از برنامههای اندروید پشتیبانی نمیکند و کارکردی کاملاً جدا از گوگل دارد.
خیر، اما هواوی در حال برنامهریزی برای گسترش سیستمعامل داخلی خود یعنی HarmonyOS، به بازارهای جهانی است؛ زیرا طبق گزارشها در سه ماهه اول سال 2024، هارمونی او اس هواوی، از iOS پیشی گرفت و پس از اندروید به دومین سیستمعامل پرفروش موبایل در چین تبدیل شده است.
دستگاههای دارای HarmonyOS از زیرساخت کلید عمومی (PKI) برای محافظت از یکپارچگی نرمافزار، اطمینان از معتبر بودن منبع نرمافزار و عدم دستکاری آن استفاده میکنند. در فرآیند راهاندازی دستگاه، تأیید امضای نرمافزار در هر مرحله انجام میشود تا یک زنجیره راهاندازی امن تشکیل شود.
منابع: