آیا هنگام استفاده از گوشی خود احساس امنیت میکنید؟ اگر پاسخ شما منفی است به این موضوع فکر کنید که چگونه میتوانید خود را بهتر به امکانات امنیتی آن مجهز نمایید. خوشبختانه گوشیهای اندرویدی امکانات متعددی برای حفظ حریم خصوصی و امنیت ارائه میدهند که احتمالاً برخی از آنها را نمیشناسید. برای آشنایی با مهمترین تنظیمات حریم خصوصی در اندروید و نحوه تنظیم آسان آنها در گوشی هوشمندتان با ادامه این مطلب از مجله تکنولوژی لیپک همراه شوید.
بسیاری معتقدند که از نظر حریم خصوصی و امنیت، سیستمعامل iOS بسیار جلوتر از اندروید است. در واقع اپل کارهای زیادی برای کمک به کاربران در کنترل دادههایی که با برنامههای مورد استفاده خود به اشتراک میگذارند، انجام داده است. با این حال در سالهای اخیر اندروید نیز بهروزرسانیها و بهبودهای متعددی را برای محافظت از مشتریان در برابر تهدیدات سایبری مختلف و نظارت شخص ثالث منتشر کرده است.
بیایید بررسی کنیم که حریم خصوصی گوشیهای اندرویدی بر اساس کدام عاملهای مهم ساخته میشوند:
دستگاههای اندرویدی با وجود چالشهای امنیتی و حریم خصوصی امکانات متعددی برای حفاظت از اطلاعات شخصی شما و مقابله با تهدیدات سایبری ارائه میدهند که به مهمترینشان میپردازیم.
همانطور که اشاره شد گوگل به تازگی Privacy Sandbox را برای دستگاههای اندرویدی عرضه کرده است. اما این ابزار دقیقاً چه کارکردی دارد؟ این راهکار به کاربران امکان میدهد که انتخاب کنند کدام اطلاعات را با برنامههای مورد استفادهشان به اشتراک بگذارند. بهعبارتی هر بار که برنامه جدیدی را بر روی دستگاه خود دانلود میکنید، باید از شما درخواست شود که به دادههای خاصی مانند میکروفون، دوربین، مخاطبین و غیره دسترسی بدهید.
اگرچه برنامهها برای دسترسی به مجوزها درخواست میکنند، اما اصلاح تنظیمات خود برای تعیین آنچه که میتوانند و نمیتوانند به آن دسترسی داشته باشند، قطعاً ارزشمند است. در ادامه نحوه انجام این کار را توضیح میدهیم:
توجه داشته باشید که هنگام انجام تنظیمات حریم خصوصی اندروید 12 میتوانید از طریق روشهای زیر به مجوزهای برنامه دسترسی پیدا کنید:
نکته پیشرفته: اگر متوجه شدید که یک برنامه خاص به دادههای متنوعی دسترسی دارد اما به ندرت از آن استفاده میکنید، میتوانید آن را از گوشی خود حذف نمایید. هرچه تعداد برنامههای مشکوک شخص ثالث روی دستگاه اندروید شما کمتر باشد، بهتر است.
بیشتر نگرانیها در زمینه حریم خصوصی به تبلیغکنندگانی مربوط میشود که بهطور مداوم در تلاشند تا جمعآوری دادههای مشتریان را به حداکثر برسانند. در این میان گوگل به جمعآوری اطلاعات حساس کاربران و استفاده از آن برای کمپینهای تبلیغاتی هدفمند شناخته میشود. این موضوع همچنین در مورد برخی برنامههای خاص صدق میکند؛ این برنامهها ممکن است بهطور پنهانی اطلاعات شخصی شما را جمعآوری کرده و رفتار آنلاین شما را برای مقاصد بازاریابی تحلیل کنند.
بنابراین بهتر است که از شخصیسازی تبلیغات در گوشی و تبلت اندرویدی خود رهایی یابید. در ادامه روش انجام این کار را در چند مرحله ساده توضیح میدهیم:
توجه داشته باشید که اگر میخواهید تبلیغات شخصیسازیشده را در حساب گوگل خود مسدود کنید، میتوانید این کار را در My Ad Center انجام دهید.
نظارت بر موقعیت مکانی اهمیت ویژهای دارد، زیرا یکی از جنبههای کلیدی حریم خصوصی گوشی شما است. بسیاری از برنامهها از جمله نقشهبرداری، اشتراکگذاری خودرو و پیشبینی وضعیت آبوهوا به اطلاعات مربوط به موقعیت شما نیاز دارند. اما در برای برنامههای غیرمعتبر مانند شبکههای اجتماعی و بازیهای ناامن ممکن است بخواهید از دسترسی آنها به موقعیت واقعی خود جلوگیری کنید.
در اندروید 10 تنها بهصورت دائمی امکان مجاز یا غیرمجاز کردن دسترسی به موقعیت مکانی وجود داشت. خوشبختانه در نسخههای جدیدتر اندروید، امکان محدود کردن دسترسی برنامهها به موقعیت مکانی تنها در زمان فعال بودن یا به صورت یکبار مصرف فراهم شده است.
در اینجا نحوه مدیریت تنظیمات حریم خصوصی موقعیت مکانی اندروید را آوردهایم:
بیشتر بخوانید: تاریخچه نسخههای اندروید
ویژگی قفل هوشمند در سیستمعامل اندروید برای حل مشکلاتی که گاهی بهدلیل تدابیر امنیتی پیشرفته به وجود میآید، طراحی شده است. با استفاده از این قابلیت میتوانید از قفل شدن گوشی هوشمند خود در مکانهای امن مانند خانه یا محل کار جلوگیری کنید. این ویژگی بدون شک یک مزیت جذاب محسوب میشود، اما ممکن است خطرات غیر ضروری برای حریم خصوصیتان به همراه داشته باشد. بنابراین توصیه نمیشود که بهطور مداوم از آن برای حفظ ایمنی دستگاه استفاده کنید.
در عوض بهتر است اطمینان حاصل کنید که هیچ غریبهای نمیتواند به گوشی شما دسترسی پیدا کند و اطلاعات خصوصیتان را ببیند. در این راستا از انتخاب پینها و رمزهای عبور ساده که بهراحتی قابل حدس زدن هستند، پرهیز کنید. همچنین میتوانید اعلانهای حساس خود (مانند پیامکها و پیامهای رسانههای اجتماعی) را در زمان قفل بودن صفحهنمایش مخفی کنید. در ادامه روش انجام این کار را توضیح میدهیم:
به این ترتیب مطمئن میشوید که هیچکس نمیتواند به اطلاعاتی که تمایل به اشتراکگذاری آن در صفحه قفل را ندارید دسترسی داشته باشد.
یکی دیگر از اقدامات کلیدی در حفظ حریم خصوصی، اطمینان از رمزگذاری سرتاسری برنامه پیامرسان گوگل است. بهعبارتی تمامی پیامهایی که در دستگاه اندروید خود ارسال و دریافت میکنید، بهصورت رمزنگاری شده در میآیند. در نتیجه حتی اگر افراد غیرمجاز بتوانند به مکالمات خصوصی شما دسترسی پیدا کنند، قادر به خواندن آنها نخواهند بود.
در زیر نحوه بررسی فعال بودن این ویژگی حیاتی هنگام ارسال پیامک به کسی آورده شده است:
همچنین استفاده از یک برنامه پیامرسان شخص ثالث امن مانند سیگنال، واتساپ یا تلگرام را که از رمزگذاری سرتاسری نیز استفاده میکند در نظر بگیرید.
اگر گوشیتان گم یا دزدیده شود، این ویژگی شما را نجات خواهد داد؛ اولاً میتوانید موقعیت مکانی دستگاه خود را در صورت گم شدن پیدا کنید و ثانیاً به شما امکان میدهد که قبل از دسترسی افراد نادرست به گوشی، تمام اطلاعات خود را حذف کنید.
هنگامی که این ویژگی فعال باشد، میتوانید گوشی خود را از طریق دستگاه یا مرورگر وب دیگری پیدا کرده یا اطلاعات آن را حذف کنید.
پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که میتوانید با تغییر مجوزهای برنامه، تنظیمات حریم خصوصی میکروفون، دوربین، موقعیت مکانی و سایر موارد را مدیریت کنید. اما همچنین میتوانید با استفاده از یک میانبر، دسترسی موقت برنامهها به این دادهها را متوقف کنید.
در اکثر دستگاههای اندرویدی این کار فقط با چند ضربه انجام میشود:
این اقدام ساده به شما امکان میدهد که در حین تماس بهطور امن استراحت کنید و مطمئن شوید که هیچکس قادر به دیدن یا شنیدن شما نیست.
رمزهای عبور قدرتمند اهمیت زیادی دارند، اما افزودن یک لایه امنیتی اضافی در صورت بروز نقض دادهها یا هک نیز بسیار مفید است. اینجاست که احراز هویت دومرحلهای به کمک شما میآید. در واقع این روش با اضافه کردن یک مرحله تأیید دیگر، حفاظت از حساب گوگل را ارتقاء میبخشد. بهعنوان مثال اگر فردی بخواهد از دستگاهی دیگر به حساب شما دسترسی پیدا کند، باید یک کد امنیتی یکبار مصرف را که به دستگاه شما ارسال شده است وارد کند. برای احراز هویت دو مرحلهای مراحل زیر را دنبال کنید:
بیشتر بخوانید: آموزش تنظیمات توسعهدهنده اندروید
اگر میخواهید خود را از تهدیدات احتمالی ناشی از آسیبپذیریهای سیستم دور نگه دارید، بهروزرسانی بهموقع سیستمعامل گوشی بهترین گزینه است. نکته این است که هکرها اغلب از برنامههای قدیمی و نقصهای امنیتی نرمافزارها برای سوءاستفاده از اطلاعات حساس کاربران یا آلوده کردن دستگاهها به بدافزار استفاده میکنند. بههمین دلیل اکیداً توصیه میشود که از آخرین بهروزرسانیها و وصلههای امنیتی در دستگاه اندروید خود مطلع باشید.
برای اینکه دستگاه شما بهطور خودکار این بهبودهای امنیتی را نصب کند، مراحل زیر را انجام دهید:
اکثر تنظیمات اساسی اندروید را میتوان در بخشهای حریم خصوصی و امنیت برنامه تنظیمات گوشی اندرویدی پیکربندی کرد. برای تغییر مجوز برنامهها به Settings > Apps بروید. توجه داشته باشید که در اندروید 12 یا بالاتر میتوانید مهمترین تنظیمات حریم خصوصی را در Privacy Dashboard پیدا کنید.
شما نمیتوانید هیچ دستگاهی را بهطور کامل خصوصی کنید، زیرا برخی از برنامهها برای عملکرد صحیح باید اطلاعات شما دسترسی داشته باشند. با این حال میتوانید شخصیسازی تبلیغات را در حساب گوگل خود غیرفعال کرده و برنامههای مشکوک را حذف کنید.
کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای محافظت از حریم خصوصی خود در گوشی اندرویدی انجام دهید. برخی از مؤثرترین اقدامات عبارتند از:
داشبورد حریم خصوصی قابلیتی است که در اندروید 12 یا بالاتر وجود دارد. برای باز کردن آن در گوشی خود، مراحل زیر را انجام دهید:
منبع: veepn.com