در مورد سیستمعامل لپ تاپ و کامپیوتر خود تعداد زیادی انتخاب ندارید، اما انتخاب نهایی شما پیامدهای گستردهای در پی خواهد داشت. چهار سیستمعامل معرفی شده در این مقاله از مجله تکنولوژی لیپک، قابل اجراترین گزینههای شما هستند: Windows، macOS ،Linux و ChromeOS. هر سیستمعامل دارای نقاط قوت و ضعف و کاربردهای متمایز خود میباشد.
این مقاله خواندنی را تا پایان مطالعه کنید تا به همه سوالات شما پاسخ داده شود.
یکی از بزرگترین مزایای سیستمعامل کروم، سادگی آن است. استفاده از سیستمعامل کروم بسیار آسان است و این امر به دلیل طراحی آن میباشد. هر فردی میتواند با تلاشی بسیار کم از سیستمعامل کروم استفاده کند. سادگی آن اما به استفاده از مرورگر و برنامههایش ختم نمیشود، زیرا این ویژگی در پیکربندی سیستمعامل نیز صدق میکند.
اما سادگی تنها مزیت سیستمعامل کروم نیست. این سیستمعامل همچنین سرعت راهاندازی فوقالعادهای دارد. از ابتدا تا اجرای لیست، سیستمعامل سریعتری برای لپتاپها پیدا نخواهید کرد. همچنین سرعت بالای آن به فرآیند بوت ختم نمیشود. سیستمعامل کروم صفحات وب را به سرعت رندر میکند، برنامههای وب را در یک چشمک باز میکند و حتی برنامههای اندروید و لینوکس را با سرعتی تقریباً برابر با اصلی اجرا خواهد کرد.
بزرگترین مزیت macOS در لپ تاپ این است که به خوبی کار میکند. قابلیت اجرای macOS دست کم یکی از بهترینها است. وقتی از macOS روی لپتاپ استفاده میکنید، میدانید که نه تنها همهچیز به خوبی کار میکند، بلکه تقریباً هر چیزی که در لپتاپ نصب میکنید دقیقاً همانطور که انتظار دارید عمل خواهد کرد. از نظر یکپارچگی سختافزار/نرمافزار، مک او اس بهترین در بازار است.
MacOS یکی از زیباترین سیستمعاملهایی است که تا به حال استفاده کردهاید. هر عنصر رابط کاربری به خوبی طراحی شده است و طوری با هم جریان مییابد که گویی برای یکدیگر ساخته شدهاند. این یکپارچگی سیستمعامل نیز به آن قابلیت اطمینان باورنکردنی میبخشد.
بزرگترین مزیت ویندوز این است که همهجا وجود دارد و تقریباً با تمام سختافزارها به خوبی کار میکند. این یعنی نرمافزارهای زیادی برای ویندوز در دسترس است. در همین راستا، اگر یک وسیله جانبی (مانند هدفون بلوتوثی، چاپگر، اسکنر، میکروفون و غیره) خریداری کرده باشید، قطعاً با ویندوز کار خواهد کرد.
اکثر افراد در مقطعی از ویندوز استفاده کردهاند و با سازوکار آن آشنا هستند؛ روی دکمه Start کلیک کنید و یک برنامه را اجرا کنید. به همین راحتی!
بیشتر بخوانید: تاریخچه ویندوز؛ از اولین نسخه تا جدیدترین
یکی از بزرگترین مزایای لینوکس، انعطافپذیری آن است. با لینوکس دقیقاً همانطور که میخواهید کار میکنید، مثلاً اگر رابط کاربری را دوست ندارید آن را با چیز دیگری تغییر دهید. نسخه اوبونتو را دوست ندارید، از صدها توزیع موجود دیگر استفاده کنید. لینوکس بسیار شبیه ماهیت لپ تاپ شماست، به هیچ چیز وابسته نیست!
انعطافپذیری تنها مزیت استفاده از لینوکس در لپ تاپ نیست. برخلاف برخی دیگر از سیستمعاملها، لینوکس روی همه سختافزارها عملکرد بسیار خوبی دارد. اگرچه لینوکس روی سختافزار مدرن بسیار خوب اجرا میشود، اما در لپتاپهای قدیمیتر نیز کارایی دارد. به عبارت دیگر، لپتاپای که ویندوز 11 را اجرا نمیکند، احتمالاً همه توزیعهای لینوکس موجود در بازار را مانند یک گزینه عالی اجرا میکند.
همراه با این انعطافپذیری، قابلیت اطمینان بینظیری نیز وجود دارد. لینوکس همیشه کار میکند. در دورههای زمانی و طولانیمدت با مشکل بسیار کمی به کار خود ادامه خواهد داد. به دلیل ارتقای طولانیمدت دچار خرابی یا از دست دادن بهرهوری نخواهید شد. وقوع مشکلات در سیستمعامل لینوکس نادر است.
ویندوز 11 در زیر سطح ظاهری خود که نشانههای طراحی را از ChromeOS و macOS میگیرد، اما هنوز کاملاً شبیه ویندوز 10 است. تقریباً همان انتخاب گستردهای از سختافزار کامپیوتر، نرمافزار و بازیهای ویدیویی را برای شما به ارمغان میآورد.
ویندوز 11 به یک کامپیوتر با یک CPU جدید و یک تراشه امنیتی به نام TPM نیاز دارد، اما به هر حال تراشه دوم برای چندین سال در کامپیوترها استاندارد بوده است. تا کنون، به لطف Copilot، از هوش مصنوعی مولد بیشترین بهره را در میان سیستمعاملهای اصلی داشته است.
ویندوز 11 برخی از قابلیتهای جدیدی را ارائه میکند که در ویندوز 10 در دسترس نیستند، از جمله Snap Layouts برای سازماندهی پنجرههای برنامه در دسکتاپ، پشتیبانی از نمایشگر HDR جدید و امنیت بهتر و …
همچنین شامل یک فایل اکسپلورر بهبودیافته با رابط زبانهای و یک ویژگی گفتار به متن Live Captions است که با هر صدایی که در کامپیوتر و لپ تاپ پخش میشود کار میکند و برنامههای ویرایش ویدیو و ضبط صدا جدید را نیز ارائه کرده است.
در این زمینه مقاله تفاوت ویندوز 10 و 11 را مطالعه کنید.
سیستمعامل دسکتاپ اپل جلا، توانا و قابل اعتماد است. هر ساله بهروزرسانیهای بزرگی دریافت میکند که Sequoia جدیدترین آن است. اگر میخواهید از macOS استفاده کنید، مکبوک تنها گزینه شما از نظر سازنده آن است (اگرچه گزینه خوبی هم است).
بیشتر بخوانید: آشنایی با تاریخچه و انواع مک بوک اپل
رابط کاربری macOS به همان اندازه نرم و روان است و نسبت به سایر گزینههای سیستمعامل در اینجا سازگارتر است. همچنین به خوبی با آیفون و سایر دستگاههای اپل ارتباط دارد. Stage Manager به شما انعطافپذیری با ویندوز و نحوه انجام چند کار در میان آنها میدهد. سیستمعامل اپل مانند ویندوز به جای برنامه مبتنی بر سند است، بنابراین سیستمعامل منوی یکسانی را برای هر برنامه در بالای صفحه ارائه میدهد.
مکها با مجموعهای عالی از نرمافزارها و ابزارهای کمکی مانند Apple Photos ،iMovie و GarageBand عرضه میشوند. شما همچنین نقشهها، پادکستها، نامهها، تقویم، یادداشتها و یادآوریها را دریافت میکنید. نمیتوان مرورگر وب خوب Safari را نیز فراموش کرد که همافزایی خوبی با همتایان تلفن همراه خود و همچنین ویژگیهای حفظ حریم خصوصی مناسب ارائه میدهد.
بازی اما مدتهاست که یک نقطهضعف برای مکها بوده است، اما در حال بهبود است. اپل کنترلهای والدین خوبی را در macOS با Screen Time اعمال میکند. این سیستمعامل از نظر امنیت شهرت فوقالعادهای دارد.
سیستمعامل دسکتاپ گوگل با ارائه یک مرورگر وب و آیتمهای دیگر شروع به کار کرد. ایده این بود که یک سیستم کاملاً ابری باشد که فقط برنامههای وب را اجرا کند و از گوگل درایو برای ذخیره تمام دادههای کاربر استفاده کند.
ChromeOS اکنون فراتر از آن حرکت کرده است و برنامههای اندرویدی از فروشگاه گوگلپلی منبع اصلی نرمافزارهای آن هستند. این امر ویژگیهای واقعی دسکتاپ مانند پوشههای فایل برای فایلهای محلی، هوش مصنوعی صوتی دستیار گوگل، حالت شب و ادغام دقیق با تلفنهای اندرویدی را ارائه میدهد.
رابط سیستمعامل واضح و حداقل است. یک قفسه شبیه نوار وظیفه ویندوز وجود دارد و راهانداز برنامه و تنظیمات به خوبی کار میکنند. گوگل همچنان به اضافه کردن امکاناتی مانند اتصال تلفن همراه اندروید، ویدیوی تصویر در تصویر، عملکرد آفلاین بهتر و دسکتاپهای مجازی متعدد به ارتقای سیستمعامل خود ادامه میدهد. ویژگی هوشمند Tote کروم او اس، اسناد و تصاویر اخیر را آماده نگه میدارد. این سیستمعامل از ورودی لمسی و قلم پشتیبانی میکند و همچنین با بسیاری از مدلهای چاپگر کار میکند (البته نه به اندازه macOS و Windows).
گوگل اخیراً ویژگیهای هوش مصنوعی مولد بیشتری را به ChromeOS اضافه کرده است، مانند برنامه جمینی (Gemini)، رونویسیهای زنده با ترجمه، و توانایی خلاصهسازی متن. همچنین Welcome Recap جدید برای سیستمعامل است که میتواند هر زمان که بعد از استراحت دوباره از دستگاه استفاده کردید، به سرعت به وظایف خود بازگردید.
ChromeOS دو فروشگاه برنامه مجزا دارد، فروشگاه وب کروم و گوگل پلی، که برخی از ورودیهای یکسان را دارند. برخی از برنامههای اندروید در کروم ناسازگار عمل میکنند، اما وضعیت در حال بهبود است و به نظر میرسد گوگل مایل است گوگلپلی را به مکان اصلی برای دریافت برنامهها تبدیل کند. در ChromeOS نمیتوانید برنامههای پیشرفته مانند نرمافزار ویرایش رسانه حرفهای را پیدا کنید. با این حال، گوگل مجموعه کاملی از برنامهها و خدمات را برای بازار آموزش ایجاد کرده است.
اگر دانشجو هستید یا سادگی سیستم را ترجیح میدهید، ChromeOS ممکن است برای شما مناسب باشد. اگر میخواهید جدیدترین بازیهای ویدیویی را انجام دهید، فیلمها و عکسها را با نرمافزار حرفهای ویرایش کنید، یا سختافزار پیشرفتهای مانند هدستهای واقعیت مجازی یا چاپگرهای سه بعدی را با لپ تاپ خود اجرا کنید، بهتر است سیستمعامل دیگری را انتخاب کنید.
لینوکس برخلاف سایر سیستمها کاملاً رایگان و متن باز است. به عبارت دیگر، محصول یک شرکت فناوری بزرگ با انگیزه سودآوری نیست. میتوانید اوبونتو را از Canonical Ltd روی هر سختافزاری که میتواند ویندوز را اجرا کند نصب کنید. شما حتی میتوانید سیستمعامل را از طریق یک USB زنده اجرا کنید و از نصب آن در حافظه سیستم خود جلوگیری کنید.
آخرین نسخه اوبونتو، 24.04 LTS (با نام مستعار Noble Numbat)، یک فروشگاه برنامه جدید App Center، جستجوی مدیر فایل بهبودیافته و عملکرد، اعلانهای قابل ارتقا، تنظیمات تلفیقی، و پشتیبانی بهتر از Microsoft Active Directory، همراه با سایر تغییرات عملکرد و امنیتی را به ارمغان میآورد.
اوبونتو یک رابط کاربری دلپذیر و مجموعهای کاربردی از برنامهها از جمله مجموعه آفیس، مرورگرها و برنامههای ایمیل و رسانه ارائه میدهد. این رابط کاربری بیشتر شبیه macOS است تا ویندوز، اما برخلاف macOS، از ورودی لمسی پشتیبانی میکند (البته نه بهطور کامل مانند ویندوز).
سیستمهای لینوکس بسیار قابل تنظیم بوده و توزیعهای زیادی (مانند اوبونتو) در دسترس هستند. این توزیعها در نامها و مشخصات مختلفی نیز وجود دارند: کوبونتو، لوبونتو، اوبونتو باجی، اوبونتو میت و ژوبونتو همگی نسخههای اوبونتو هستند که در تنظیمات از پیشپیکربندیشده، برنامهها و طرحها متفاوت میباشند.
یک ایراد سیستمعامل لینوکس این است که نسبت به سایر گزینههای این مقاله نیاز به دانش فنی بیشتری دارد. اشکال دیگر این است که پشتیبانی از سختافزارهای جانبی پشتیبان ویندوز، macOS و حتی ChromeOS را ندارد. علاوهبر این، نمیتوانید برخی از برنامههای اصلی مانند فتوشاپ و مایکروسافت آفیس را دریافت کنید، اگرچه نسخههای وب چنین برنامههایی در دسترس هستند. همچنین نباید انتظار زیادی در انتخاب بازی داشته باشید.
اوبونتو به خاطر امن و پایدار بودن یک سیستمعامل تا حد امکان قابل توجه است. شکی نیست که چرا لینوکس سرورهای زیادی را تامین میکند که به سطح بالایی از آپتایم نیاز دارند. اوبونتو شامل حفاظتهای امنیتی داخلی است و وصلهها و بهروزرسانیهای امنیتی منظم را ارائه میدهد.
در جدول زیر میتوانید چهار سیستمعامل اصلی لپ تاپ و کامپیوتر را با یکدیگر مقایسه کرده و تفاوتهای کلیدی و مهم آنها را مشاهده کنید.
Windows | MacOS | ChromeOS | Linux |
توسعهیافته توسط مایکروسافت | توسعهیافته توسط شرکت اپل | توسعهیافته توسط گوگل | توسعهیافته توسط لینوس توروالدز |
راهاندازی در سال 1985 | راهاندازی در سال 2001 | راهاندازی در سال 2009 | راهاندازی در سال 1991 |
برای رایانه شخصی و کاری | به طور خاص برای رایانههای مک اپل | انواع تبلت و لپ تاپهای کرومبوک، کرومباکس و Chromebase | انواع سیستمهای جاسازی شده، دستگاههای تلفن همراه، رایانههای شخصی، سرورها، رایانههای اصلی و ابری |
نسخه پایدار فعلی ویندوز 11 | نسخه پایدار فعلی macOS Sequoia | نسخه پایدار فعلی ChromeOS 129 | نسخه پایدار فعلی Mint 22 Wilma |
معماری رایانهای قابل پشتیبانی: IA-32، x86-64، IA-64، ARM، ALPHA، MIPS و POWERPC | معماری رایانهای قابل پشتیبانی: x86-64 (10.4.7)، IA-32 (10.4.4-10.6.8)، PowerPC (10.0-10.5.8) | معماری رایانهای قابل پشتیبانی: ARM، IA-32 و x86-64 | معماری رایانهای قابل پشتیبانی: IA-32، x86-64، ARM، PowerPC و SPARC |
سیستمهای فایل پشتیبانی شده: NTFS، FAT، ISO 9660، UDF، HFS+، FATX و HFS | سیستمهای فایل پشتیبانی شده: HFS+، APFS، HFS، UFS، AFP، ISO 9660، FAT، UDF، NFS، SMBFS، NTFS، FTP، WebDAV و ZFS | سیستمهای فایل پشتیبانی شده: eCryptfs، NTFS، FAT، FAT16، FAT32، exFAT، ext2، ext3، ext4، HFS+، MTP، ISO 9660 و UDF | سیستمهای فایل پشتیبانی شده: ext2، ext3، ext4، btrfs، ReiserFS، FAT، ISO 9660، UDF و NFS |
نوع هسته در اینجا با ماژولها ترکیبی است | نوع هسته هیبریدی با ماژولها است | نوع هسته آن یکپارچه با ماژول است | نوع هسته آن یکپارچه است |
مدیریت بسته MSI یا نصبکننده سفارشی است. | مدیریت بسته یک نصبکننده macOS است. | مدیریت بسته آن Portage است. | مدیریت بسته آن به توزیع بستگی دارد. |
مدیریت بهروزرسانی، بهروزرسانی ویندوز است. | مدیریت بهروزرسانی، نرمافزار بهروزرسانی است. | – | مدیریت بهروزرسانی، آن به توزیع بستگی دارد. |
APIهای بومی Win32 و NT API هستند. | APIهای بومی کربن، کاکائو، جاوا و BSD-POSIX هستند. | APIهای اصلی آن SysV/POSIX هستند.APIهای غیر بومی توسط زیرسیستمهای آن پشتیبانی نمیشوند. | APIهای اصلی آن LINUX/POSIX هستند.APIهای غیر بومی زیرسیستمها: Mono، Java، Win16 و Win32. |
انتخاب سیستمعامل نهایی به نیازهای شما بستگی دارد و نه ترجیحات شخصیتان. به عبارت دیگر، کل تصمیم به نیازهای برنامهای شما بستگی دارد. بیشتر دنیا حول محور مایکروسافت یا برنامههای گرافیکی سطح بالا میچرخد. اگر وظایف شرکت شما میتواند بر روی برنامههای مبتنی بر وب یا برنامههای ابری اجرا شود، تبلت یا کرومبوک ارزانقیمت هم به خوبی کار خواهد کرد. در غیر اینصورت و با توجه به شرایط داخلی ایران، همچنان ویندوز بهترین سیستمعامل کامپیوتر و لپ تاپ محسوب میشود، مگر آنکه علاقهمند به محصولات اپل باشید!
یک سیستمعامل امن، حفاظت از دادههای کاربر، اجرای اقدامات امنیتی قوی و ارائه ویژگیهای حریم خصوصی و ناشناس بودن را در اولویت قرار میدهد. اغلب شامل مکانیسمهایی مانند بهروزرسانی خودکار، جعبه سندباکس و رمزگذاری برای خنثی کردن تهدیدات سایبری است.
در حالی که سیستمعاملهای خاصی مانند macOS به دلیل معماری و ویژگیهای امنیتی کمتر مستعد ابتلا به ویروس و بدافزار هستند، اما هیچ سیستمعاملی کاملاً در برابر بدافزار مصون نیست. اجرای اقدامات امنیتی اضافی مانند نرمافزار آنتیویروس برای افزایش حفاظت بسیار مهم است.
امنیت یک سیستمعامل به عوامل مختلفی از جمله طراحی، بهروزرسانی و شیوههای کاربر بستگی دارد. ChromeOS، macOS و Linux اغلب به دلیل ویژگیهای امنیتی خود مورد تحسین قرار میگیرند، اما هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند. کاربران باید قبل از انتخاب سیستمعامل نیازهای امنیتی خاص خود را ارزیابی کنند.
قطعاً ویندوز میتواند طیف بسیار گستردهای از بازیهای حرفهای و نرمافزارهای تجاری و سنگین را به خوبی اجرا کند.
براساس اطلاعات کاربران، ویندوز محبوبترین سیستمعامل است زیرا به راحتی در دسترس است و استفاده از آن ساده است. با این حال، لینوکس امنتر در نظر گرفته میشود و با بسیاری از ابزارهای توسعهدهنده همراه است. از سوی دیگر، کاربران مک ادعا میکنند که سیستم عامل مک، کیفیت و عملکردی برتر ارائه میدهد.
لینوکس معمولاً به دلیل ماهیت سبک و قابلیت بالای تنظیم، از نظر سرعت برتری بیشتری نسبت به مک دارد. لینوکس را میتوان برای اجرای کارآمد روی پیکربندیهای سختافزاری مختلف نیز بهینه کرد. همچنین، برای کارهایی که نیاز به پردازش گرافیکی کمتری دارند، سریعتر است.
اوبونتو و هم ویندوز مزایا و معایب منحصربهفردی دارند. با این حال، با توجه به عملکردهای قوی، ایمن و سریع برای برنامهنویسی، اوبونتو یک انتخاب ارجح برای توسعهدهندگان فنی است. از سوی دیگر، کاربرانی که با MS Office و Adobe Photoshop کار می کنند، ویندوز را ترجیح میدهند.
منابع: pcmag.com | techrepublic.com | geeksforgeeks.org