مایکروسافت بعد از 39 سال کنترل پنل ویندوز را منسوخ کرد!

در عصری که ویندوز به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌‌عامل‌های موجود شناخته می‌شود تصمیمات مایکروسافت در خصوص حذف ویژگی‌های آن گاهی به اندازه اضافه کردن قابلیت‌های جدید اهمیت خبری دارد. ممکن است به‌روزرسانی‌های جدید MS Paint که با هوش مصنوعی ادغام شده‌اند یا ویژگی Recall که قرار است به زودی بازسازی شود، بی‌اهمیت جلوه کند اما بسیاری از کاربران در طول 39 سال گذشته با اپلت‌های کنترل پنل ویندوز سروکار داشته‌اند. بر اساس یک یادداشت که در وب‌سایت پشتیبانی مایکروسافت قرار داده شده به‌نظر می‌رسد که روزهای پایانی استفاده از کنترل‌پنل‌ها بسیار نزدیک است؛

صفحه پشتیبانی توضیح می‌‌دهد: “کنترل پنل به‌عنوان یک ویژگی برای مدت طولانی بخشی از ویندوز بوده و امکان مشاهده و دستکاری تنظیمات و کنترل‌های سیستم را فراهم کرده است؛ از طریق یک سری اپلت می‌توانید گزینه‌های مختلفی را از زمان و تاریخ سیستم گرفته تا تنظیمات سخت‌افزاری، پیکربندی‌های شبکه و موارد دیگر تنظیم کنید. 

کنترل پنل در حال منسوخ شدن به نفع بخش تنظیمات سیستم است، زیرا ارائه یک برنامه مدرن‌ برای تجربه کارآمدتر را نوید می‌دهد.”

برای افرادی که تحولات سیستم‌عامل ویندوز را در طی دهه گذشته دنبال کرده‌اند، این مطلب ممکن است تکراری به نظر برسد. برنامه تنظیمات اولین بار در سال 2012 با عرضه ویندوز 8 به‌عنوان یک رابط کاربری لمسی و جایگزینی برای برخی از اپلت‌های کنترل پنل معرفی شد. این روند در ویندوز 10 با گسترش انتخاب‌های موجود در تنظیمات ادامه یافت و با عرضه ویندوز 11 تقریباً به یک جایگزین کامل برای کنترل پنل تبدیل شد. اکنون تنظیمات ویندوز به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در اغلب موارد می‌توانند به‌طور کامل جایگزین کنترل پنل شوند، با وجود تعداد محدودی استثنا که برای کاربردهای خاص و نادر در نظر گرفته شده‌اند یا برای کاربرانی که همچنان ترجیح می‌دهند از روش‌های سنتی استفاده کنند.

طبق اعلامیه‌های مایکروسافت انتظار می‌رود که سایر اپلت‌ها نیز در به‌روزرسانی‌های آتی ویندوز حذف شوند. با این حال فعلاً هیچ تغییری در ویندوز اعمال نشده است. حتی به‌روزرسانی پیش‌رو 24H2 همچنان شامل تمامی پنل‌های کنترل قدیمی خواهد بود و ممکن است سال‌ها طول بکشد تا از حالت «منسوخ» به «حذف شده» تغییر وضعیت دهند.

طراحی‌ها و نمادهای موجود در کنترل پنل نسخه‌های ویندوز ویستا و ویندوز 7 که در سال‌های 2006 و 2009 معرفی شدند همچنان بر جلوه‌های بصری ورژن‌های بعدی تأثیر می‌گذارند. این موضوع توضیح می‌دهد که چرا بسیاری از پانل‌های جدید هنوز دارای ظاهری منحنی و شیشه‌ای هستند که مختص به آن دوره از سیستم‌عامل‌های مایکروسافت بودند. اگر بخش‌های ذکر شده در ویندوز 11 به‌روزرسانی می‌شد این نسخه می‌توانست به‌عنوان یکی از منسجم‌ترین طراحی‌های ویندوز از زمان ویندوز 95 و NT 4.0 به حساب بیاید. برنامه‌های کلاسیکی مانند Paint و Notepad شاهد تغییراتی در ظاهر خود بوده‌اند، در حالی که برخی دیگر از برنامه‌های دوران ویندوز 7 مانند WordPad کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.